Slika nije pronađena

Neki od njih su doista bili zagonetni, a neki su jednostavno tako izgledali  i ostali zapisani u povijesnim analima. Vrijeme iza nas krije ih mnogo, a za vas smo izabrali najzagonetnije i najmisterioznije od svih.

Kaspar Hauser

Kao tinejdžer pojavio se na ulici jednog njemačkog grada s pismom za jednog vojnog kapetana u kojem ga nepoznata osoba obavještava da mu je taj dječak dan na brigu još kao beba te da je život proveo ne izlazeći iz kuće. Sam Kaspar kasnije je rekao da je doista život proveo u sobi malo većoj od kreveta, spavao na slami te imao jednu igračku, a posjećivao ga je čovjek koji se uvijek trudio da mu se ne vidi lice. Kasnije se tvrdilo da je Kaspar zapravo njemački princ, no umro je od uboda nožem u prsa te je prije smrti tvrdio da ga je izbo čovjek koji ga je i držao u zatočeništvu.


Monsieur Chouchani

Bio je tajnoviti židovski rabin, a nakon Drugog svjetskog rata podučavao je razne studente te među njima i neke velike umove, kao što je primjerice nobelovac Elie Wiesel. Bio je veoma misteriozan tip i ne zna se ni njegovo pravo ime, a sve što se zna (a zna se malo) zapravo se saznalo preko njegovih studenata. Na nadgrobnoj ploči piše: 'Njegovo rođenje i njegov život bili su obilježeni enigmom'. Navodno se oblačio kao lutalica, ali je imao jako veliko znanje iz raznih područja.


The Poe Toaster

Radi se o misterioznom čovjeku koji obilježava rođendan američkog pisca Edgara Allana Poea. Tradicija je započela 1949. godine, desetljeće nakon Poeove smrti. Muškarac obučen u crno i s crnim šeširom te s crnim šalom preko usta u ranim jutarnjim satima svakog 19. siječnja dolazi na grob Edgara Allana Poea, popije gutljaj viskija, stavlja tri crvene ruže i pola litre viskija na grob te odlazi.


Babuška

Kada su pregledavane snimke s atentata na Kennedyja 1963. godine, primijećena je jedna žena koja je preko glave imala maramu kakve obično nose ruske babuške. Također, imala je fotoaparat i cijelo vrijeme snimala nemili događaj pa čak i kad su se svi razbježali.

Kasnije je FBI tražio da se misteriozna babuška javi i preda im ono što je snimila, ali se to nikada nije dogodilo. Tek 1970. godine javila se jedna žena koja je tvrdila da je babuška, ali njezina priča imala je mnogo rupa i smatra se prevaranticom, a prava babuška dakle još uvijek ostaje velika misterija.

Fulcanelli

Ovo je nadimak francuskog alkemičara rođenog u 19. stoljeću čije pravo ime nije poznato te su uz njega vezane razne misterije. Imao je jednog vjernog učenika koji je javno pretvorio 100 grama olova u zlato i to uz pomoć posebnog praha kojeg mu je dao učitelj.

Navodno su i njemačke tajne službe prije Drugog svjetskog rata bile u potrazi za Fulcanellijem zbog njegovog znanja atomske energije, ali ga nikad nisu našle. Također, njegov vjerni učenik navodno ga je još jednom vidio u španjolskim planinama i, iako je trebao biti starčić od osamdesetak godina, izgledao je kao da ima pedesetak, tj. pomladio se.

D. B. Cooper

Oteo je zrakoplov 1971. godine i za otkupninu dobio 200,000 dolara. Međutim, dok je zrakoplov još plovio zrakom, iskočio je iz njega i još se ni dan danas ne zna je li preživio skok. 1980. godine jedan je dječak na obali blizu mjesta na kojem je Cooper iskočio pronašao 5,800 dolara.


Čovjek sa željeznom maskom

Bio je zarobljenik koji je vrijeme provodio u mnogim zatvorima, među ostalima i u zatvoru kralja Luja IV. Njegov identitet nije nikome bio poznat jer je na licu uvijek nosio masku. Umro je 1703. godine sa svojom maskom na licu. Kasnije se stvorila legenda da se radilo o željeznoj maski.

Zelena djeca iz Woolpita

Dvoje djece, brat i sestra zelene boje kože pojavili su se u Woolpitu u Velikoj Britaniji u 12. stoljeću. Govorili su nepoznatim jezikom i jeli su samo zelene mahune u kojima raste grah. S vremenom im je zelena boja kože nestala, a kad su naučili engleski rekli su da su došli iz Zemlje svetog Martina, mjesta gdje nikada ne sjaji sunce, a u Woolpit su došli kada su vidjeli zraku svjetlosti i čuli zvonca.


Grigorij Rasputin

Uz njega su vezane mnoge priče. Bio je monah, vidovit te je imao nadnaravne moći, primjerice izliječio je carevića Alekseja koji je jako krvario nakon pada s konja. Zbog svega dobiva povjerenje carske obitelji te ulazi u bliske krugove ove obitelji i ima politički utjecaj, ali i vodi raskalašen život sa ženama iz visokog ruskog društva. I njegova je smrt misteriozna.

Grupa zavjerenika mu je dala vino i kolače punjene cijanidom, ali otrov na njega nije djelovao pa je jedan pucao u Rasputina koji se nakon nekoliko minuta digao i pokušao pobjeći. Zavjerenici su ga sustigli i pretukli te ispalili nekoliko metaka u njega i bacili u hladnu rijeku Nevu.

Autopsija je pokazala da je Rasputin umro utapljanjem, što znači da je još bio živ kad je bačen u rijeku. Nakon toga, carica Aleksandra je pokopala Rasputinovo tijelo u temelje carskoga sela, ali nakon Februarske revolucije grupa radnika iz Sankt Peterburga je otkrila posmrtne ostatke, odnijela ih u obližnju šumu te ih spalila.

N.LJ.J.

misterije zanimljivo