Slika nije pronađena

Stanje je sve napetije. Ovaj najdulji prosvjed prosvjetnih radnika u povijesti Lijepe Naše razlog je zašto sve više roditelja, ali i osnovno i srednjoškolaca ima velike upitnike nad glavama. Hoće li se i na koji način nadoknađivati dani provedeni u štrajku? Evo kako Ministarstvo predlaže da se riješi ovaj zaostatak. Svim su medijima poslali dopis sa svojim prijedlozima. Evo što su smislili – donosimo najzanimljivije dijelove dopisa.

Kruže neprovjerene informacije

S obzirom na veliki broj upita medija, roditelja i učenika, Ministarstvo je izradilo pregled stanja na današnji dan za 15 dana izgubljene nastave.

Škola traje najmanje 175 nastavnih dana, odnosno 160 nastavnih dana za maturante. Iznimno može trajati i kraće u slučaju proglašenja katastrofe, elementarne nepogode, stanja neposredne ugroženosti i ratnog stanja. Stoga nagađanja o mogućem "reprogramiranju" nastave nisu utemeljena jer to nije moguće bez izmjene zakona.Nisu sve škole u istoj situaciji

Prema podacima Ministarstva, vezano uz štrajk, nisu sve škole u Hrvatskoj u istoj situaciji:

Prema jučerašnjim podacima 34 OŠ i 28 SŠ u potpunosti održavaju nastavu.

Djelomično nastavu održava 274 OŠ i 139 SŠ koje u tom slučaju ne moraju nadoknađivati nastavne dane, već samo izgubljene nastavne sate.

Prema jučerašnjim podacima 441 OŠ i 163 SŠ uopće ne održavaju nastavu, a nemamo podatke o eventualnoj nadoknadi nastave.

Prema zakonskoj regulativi, navedene škole koje za vrijeme štrajka nisu uopće održavale nastavu morat će nadoknaditi na današnji dan najviše 15 nastavnih dana. Prema informacijama Ministarstva dio škola je do sada nadoknadio određeni broj dana radom subotom ili nenastavnim danima.Kratiti praznike ili produljiti nastavnu godinu

Za škole koje uopće nisu održavale nastavu u danima štrajka niti su do sada nadoknađivale nastavu subotom ili nenastavnim danima, a s obzirom na to da je na današnji dan riječ o 15 izgubljenih nastavnih dana, bit će potrebno skratiti praznike i produljiti nastavnu godinu.

Uzimajući u obzir kalendare za navedene škole, u pravilu bi zimski praznici trajali barem dva tjedna, od 24. prosinca do 6. siječnja (Badnjak – Sveta tri kralja).

Proljetni praznici trajali bi od 10. travnja do 13. travnja (Veliki petak – uskrsni ponedjeljak), a nastavna godina trebala bi biti produžena do 26. lipnja 2020.


Maturantima bi se nastava produžila najviše za tjedan dana, do 29. svibnja 2020. Pravilnik o provedbi državne mature u članku 16. kaže da pravo pristupa polaganju državne mature, odnosno ispita državne mature imaju učenici, odnosno pristupnici koji su s uspjehom završili završni razred na kraju nastavne godine, što uključuje i učenike, odnosno pristupnike kojima je pozitivno riješen prigovor na zaključenu negativnu ocjenu. Kako bi državna matura završila u predviđeno vrijeme, Ministarstvo će pristupiti izmijeni spomenutog pravilnika s namjerom da se dio ispita iznimno može polagati i prije kraja nastavne godine. Cilj je da državna matura završi u predviđenome terminu, odnosno da se rokovi upisa na visoka učilišta ne pomiču.


Napominjemo kako je navedeni pregled stanja izrađen na način da ne uključuje odrade nastave subotama.
No i to je jedna od opcija koju svaka škola može odabrati.


Foto: Giphy/  WAYHOME studio – Shutterstock.com

L.B.

Pogledajte još:

Zbog predugog štrajka se poništava cijela školska godina? Mnogi su se ponadali, ali ovo je prava istina

Istraživanje na hrvatskim srednjoškolcima – žele se odseliti iz Hrvatske, a ovo su glavni razlozi!

Kasni državna matura i upisi na fakultete?! Provjerili smo što STVARNO očekuje maturante sljedeće godine

Ministarstvo štrajk praznici službeno nadoknada nastave

Još vijesti