Slika nije pronađena

Učenica je službenim pismom portalu Osijek031.com najavila da od ponedjeljka kreće štrajk učenika. Objasnila je u pismu razloge iza te odluke i županije u kojima se štrajka već u ponedjeljak. Među njima je i Zagrebačka županija.

Jedan je YouTuber je prije dva tjedna objavio video koji je postao viralan među mladima u Hrvatskoj, ali i među njihovim roditeljima. U videu je pozvao učenike na štrajk kao odgovor na ideju da se nadoknada nastave zbog štrajka profesora održi subotom. Odlučili smo provjeriti koliko bi se vas složilo s njegovom idejom da se pokrene štrajk učenika. U članku 'Profesori u problemima: 75% učenika ne želi u školu subotom i najavljuju svoj štrajk' objavili smo rezultate provedene ankete. Iako je njegov glavni problem bio nadoknada nastave subotom, učenica koja se pismom javila Osijeku031 stvari vidi puno ozbiljnije. Pogledaj što ona ima za reći i koje županije kreću sa štrajkom učenika u ponedjeljak:'U ovom tekstu želim prvenstveno obavijestiti učenike o tome da već od ponedjeljka počinje štrajk i nas učenika.
Piše vam učenica koja je ogorčena štrajkom prosvjetnih radnika. Ili konkretno profesora koji meni predaju. Štrajkaju zbog niskih plaća, zar ne? Da, da, baš zbog toga nam žele oduzeti naše praznike. Kažu da zaslužuju veću plaću, čime? Čime ju zaslužuju i jesu li u bilo kojem trenu pomislili zašto baš oni zaslužuju veću plaću? Ne, nisu, naravno, ali jednako tako su i oni roditelji koji bjesne na profesore i učitelje koji predaju njihovoj djeci jer štrajkaju i zakidaju znanje njihove djece.
Da li se veća plaća zaslužuje tako što uletite u razred i kažete otvorite tu i tu stranicu, prepišite i gotovi smo za danas? Pa se onda začude lošem uspjehu djece na testu. Zar profesor/ica koji/a dolazi pod utjecajem alkohola na sat zaslužuje veću plaću iako mu/joj je već više od 6.000,00 kn. Isti ti koji sada štrajkaju ulijeću na sat bjesni pa djeci govore kako su mentalno bolesna i poremećena. Ali ono je ipak profesor i zaslužuje veću plaću, zar ne?
Ništa od navedenog nije izmišljeno iz učeničke glave, nego je samo izneseno u javnost jer je i nama učenicima prekipjelo šutjeti i trpjeti njihov na jedan način teror. Knjige samo sve mogli sami kupiti i prepisati, kako oni kažu ‘Zapišite što mislite da vam je važno’. I time oni zaslužuju veću plaću. Ma dajte im, zašto ne, ali pokušajte razmisliti prvo zar ju oni zaista zaslužuju.
Učenici su se digli na noge i krećemo sa štrajkom od ponedjeljka, 11. studenog 2019. godine. Županije koje štrajkaju su sljedeće: Osječko-baranjska, Splitsko- dalmatinska, Zagrebačka i Šibensko-kninska.
U ime svih učenika se zahvaljujem našem krasnom Ministarstvu obrazovanja koje nas je dovelo do toga da nam oduzmu zimske praznike koje trebamo provesti u krugu obitelji isto kao i sve vikende. Zahvaljujemo se našoj ministrici i predsjednici što se nisu niti jednom zapitale kako se učenici osjećaju.
Hvala Vam veliko svima. I onda ćemo nakon svega mi dobiti drvlje, kamenje i neopravdane sate na našu grbaču. Ali nema veze, želimo da sljedeće generacije ne prolaze kroz ovakve dileme i terore. Ne damo svoje zimske praznike. Ne damo svoje vikende. Ne damo svoje blagdane.'

Foto: AKK photo – Shutterstock.com/ Giphy

M.T.

Pogledajte još:

Štrajk učitelja može trajati i do lipnja?! Ako se ne bude moglo pronaći rješenje, oni imaju plan

Sada i roditelji najavljuju štrajk?! Njihovi bijesni komentari o školi subotom preplavili su Internet

YouTuber popljuvao štrajk profesora jer ne želi u školu subotom! Poziva na #štrajkučenika

štrajk škole školstvo ponedjeljak Štrajk učenika

Još vijesti