Slika nije pronađena

Danas počinje škola, no dok se s jedne strane puno priča o reformi obrazovanja koja kreće od danas, jedna srednja škola u Zagrebu pokazala je surovu realnost hrvatskog školstva.

Učenike ove godine, pohvalili su se iz Ministarstva, očekuju nove metode poučavanja, nove metode vrednovanja, ali i novosti u ocjenjivanju.  No istovremeno, Druga ekonomska škola u Zagrebu traži od roditelja svojih učenika da uplate po sto kuna s obrazloženjem da nisu u mogućnosti održavati odgovarajuću razinu obrazovanja. Dakle, škola u Zagrebu, glavnom gradu, nema za nastavu pa roditelji moraju plaćati ono što bi u Hrvatskoj trebalo biti besplatno, piše Index.hr.

via GIPHY


Obavijest prema kojoj roditelji za svoju djecu moraju uplatiti po 100 kuna stoji na službenim web stranicama škole, a potpisuje je ravnateljica škole Ana Naletilić. U njoj se navodi da se radi o 'participaciji u povećanim troškovima obrazovanja'. Učenici prvih razreda, navodi se dalje, platili su je prilikom upisa, a ostali učenici je trebaju platiti do 30. rujna 2019.

U dodatnoj obavijesti koja je upućena roditeljima učenika Druge ekonomske škole, a koju također potpisuje ravnateljica Naletilić, stoji i obrazloženje. Ravnateljica navodi da zbog nedostatka financijskih sredstava i povećanih troškova nastavnog procesa 'nisu u mogućnosti' održavati odgovarajuću razinu te je stoga Školski odbor, uz suglasnost osnivača (Gradskog ureda za obrazovanje), donio odluku o uvođenju participacije od 100,00 kuna godišnje po učeniku.
Novac će, tvrdi se u obavijesti roditeljima, biti potrošen namjenski. 'Napominjemo da će novac prikupljen od roditelja biti trošen strogo namjenski za potrebe odgojno-obrazovnog procesa, a na kraju godine podnosit će se izvješće o trošenju sredstava s kojim ćete biti upoznati preko Vijeća roditelja. Žao nam je zbog nepopularne mjere, ali zbog održavanja nastave i mi smo, kao i druge škole, bili prisiljeni uvesti participaciju', stoji u obavijesti. U obavijesti nije navedeno koje su još druge škole uvele participaciju, no navedeno je da im je suglasnost dao Gradski ured za obrazovanje.

via GIPHY


Ravnateljica škole za Index.hr je ispričala: 'To vam je tako u skoro svim školama u Zagrebu, skoro sve škole to imaju. To je u članku 19 Odluke o upisu koji je donijelo Ministarstvo obrazovanja i to je temelj za odluku. Dobili smo naravno suglasnost osnivača, Grada Zagreba, i to se onda može napraviti. Škole imaju participacije od 100 do 500 kuna. To su točne informacije. Nije u redu da se sad o nama priča kad stvarno imamo najmanji iznos. (...) Vidjeli smo da smo da drugi imaju participaciju, da svi bolje funkcioniraju, a da mi dišemo na škrge pa sam ove godine rekla: 'Ajde dobro, šta sad, idemo i mi'.

Foto: Freepik/ Giphy

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

[HOROSKOP] Saznaj što trebaš odjenuti za prvi dan škole s obzirom na svoj znak u zodijaku

Tips and tricks! Sedam savjeta za dobar početak nove školske godine
Novost u školstvu koja se učenicima nikako neće svidjeti - roditeljske ispričnice će biti ograničene?


Zagreb Škola školstvo Nova školska godina Druga ekonomska škola plaćanje

Još vijesti