Učenica

Treba polako u potragu za bilježnicama i psihički se opet pripremiti za povratak u školske klupe. Da bi ti ova školska godina prošla što bolje i uspješnije, već sada prije početka možeš donijeti neke odluke! Kao kada počinje nova godina.

Nova školska godina…rijetko se tko veseli ovome, ali ljetni su praznici i službeno pri kraju. Uskoro će se trebati vratiti u realnost. Nikome to nije lako! Prije svakog početka si svi volimo reći da će ove godine biti drugačije i da ćemo krenuti učiti odmah od početka i da ćemo popraviti ocjene. Već nakon prvih par tjedana, to padne u vodu. Da bi ove školske godine stvari bile drugačije, donesi sama za sebe neke odluke, stavi ih na papir i objesi na zid pokraj radnog stolića – ili zalijepi na radni stolić. Bitno je samo da ih redovito vidiš. Kod biranja odluka budi realna. Kakve sve opće odluke možeš donijeti kako bi se motivirala? Donosimo ti 10 primjera odluka koje bi svi morali donijeti i pridržavati ih se.

1.Redovito pisati zadaće
Reći da ćeš redovito učiti je odluka koju ćeš brzo vjerojatno prekršiti pa radije za početak kreni s jednom realnijom – da ćeš redovito pisati zadaću. Zadaće nikad nema TOLIKO puno i možeš se potruditi redovito ju napraviti. Najbolje je napisati ju odmah kad dođeš iz škole, bez obzira na to imala li sutra taj predmet ili ne. Stvori tu naviku i bit će ti puno lakše.

2.Podignuti ocjenu uz nekoliko predmeta
Nerealno je očekivati da će ti sve ocjene skočiti. Odaberi nekoliko predmeta i stavi fokus na njih. Neka to budu oni koji ti možda trebaju za upis na faks! Potrudi se za njih učiti sve na vrijeme i biti u toku pa tako i podignuti ocjenu. Ovo ti može biti početak, a kada vidiš kako je super dobivati dobre ocjene, počet ćeš se više truditi i za ostatak predmeta.

Torbe Torbe za školu koje nisu tipični ruksaci: 6 opcija za cure koje nisu fan školskih ruksaka

3.Pročitati barem nekoliko lektira
Ukoliko si netko tko ne čita lektiru jer je dooosadna, e pa ove godine to promijeni. Kreni s prvih par lektira s popisa. Zadaj si zadatak da ćeš pročitati jednu knjigu u dva tjedan ili tjedan dana ako je baš tanka i svaki dan čitaj pomalo. Odaberi barem nekoliko naslova s popisa i stvarno ih pročitaj.

4.Ići redovito na kave
Neke odluke moraju biti i zabavne! Jedna od tih zabavnih odluka ti može biti i da ćeš jednom tjedno otići na barem jednu kavu s ekipom iz razreda. Koliko je god bitno učiti, bitno je i socijalizirati se. Nemoj zanemariti odnose s ljudima jer to će srednju učiniti posebno zabavnom.

5.Biti organiziranija i zapisivati u jedan blokić sve bitne stvari – poput datuma testova
Nabavi si prije početka školske godine jedan blokić u koji ćeš zapisivati sve najbitnije informacije. To mogu biti datumi testova i najavljenih usmenih odgovaranja, datum kada je roditeljski i slično. Tako ćeš uvijek imati sve bitno na jednom mjestu i manje su šanse da ćeš nešto zaboraviti. Samo stvori naviku da redovito bacaš oko na taj blokić.

6.Ići spavati prije ponoći
Ako je sutradan škola, a pogotovo ako je ujutro, ovo je odluka koja ti treba. Ići spavati prije ponoći je obavezno da se stigneš koliko toliko naspavati. Možda će na početku ići teže, ali ne odustaj i tijelo će ti se naviknuti. Bit će ti sve puno lakše ako si naspavana.

7.Ne širiti tračeve
Nemoj biti ona osoba koja širi tračeve ili koja je bully. Budi radije ona osoba koja će dati nekome žvaku ili posuditi zadaću za prepisati. Pokušaj biti što bolja osoba i što više kolegijalna.

8.Pronaći stil učenja koji je najbolji za tebe
Postoji puno različitih stilova učenja, a nije svaki za svakoga. Netko će bolje pamtiti kada mu je sve šareno, a netko kada čuje gradivo koje treba zapamtiti. Istraži koji sve postoje i pokušaj učiti na svaki. Ili riješi kviz!

učenje KVIZ: Kako bi trebala učiti da najlakše zapamtiš gradivo?

9.Riješiti se jedne svoje loše navike vezane za školu
Koja je jedna najgora loša navika koju imaš, a da je vezana za školu? E to je navika koju ove godine pokušaj zamijeniti s nekom boljom.

10.Ne tražiti izgovore za izbjegavanje vježbanja na tjelesnom
Volimo izbjegavati vježbanje na tjelesnom i neki su profići u traženju izgovora. Ove godine nemoj biti ta osoba i umjesto da trošiš energiju na smišljanje izgovora, troši energiju na trčanje. Bit će dobro za tebe pokrenuti se i osjećat ćeš se dobro jer si uspjela preživjeti još jedan sat tjelesnog.

That girl estetika Kako ove školske godine i ti možeš postati „that girl“? 12 navika koje moraš usvojiti

Škola Nova školska godina Početak školske godine odluke za srednjoškolce školske odluke kako biti bolja savjeti za učenje popraviti ocjene

Još vijesti