Slika nije pronađena

Bliži se kraj godine i sad ćemo imati hrpu pregleda, najvažnijih događaja i stvari po kojima ćemo pamtiti ovu godinu. Jedna od tih kategorija je i 'riječ godine', a prema rječniku Merriam-Webster riječ 2017. godine jest: FEMINIZAM.

Na stranici navode da je upravo ta riječ bila najtraženija u njihovom online rječniku, pretraživala se čak 70 posto više nego prošle godine.

Kad malo bolje razmislimo, ove godine puno smo je puta čuli iz medija i okoline.


1. Popularnost te riječi skočila je nakon marša žena u Washingtonu koji je održan u siječnju te zatim ponovno nakon što je Trumpova savjetnica Kellyanne Conway za sebe u jednom intervju utvrdila da je feministica.

2. Time je za osobu godine odabrao žene koje su prekinule šutnju i progovorile o seksualnom zlostavljanju – među njima je i Taylor Swift.

3. Nakon slučaja Harveyja Weinsteina i priznanja brojnih glumica o seksualnom uznemiravanju koje su doživjele tijekom karijere, o feminizmu je pričalo još više ljudi.

Što je zapravo feminizam?


Danas je jako teško napisati jednu točnu definiciju feminizma – u 19. stoljeću to je bio pokret koji je označavao nešto drugo. Danas je to rasprava bez kraja jer svatko ima svoj stav, definiciju i mišljenje koje zagovara. Plus, danas se na feminizam često gleda kao na borbu za marginalizirane skupine u društvu.

No, ako ikad uđeš u raspravu s nekim, ovo su definicije za koje ti nitko ne može reći da su skroz krive:


Oxfordski rječnik
-  feminizam je zagovaranje prava žena na temelju jednakosti spolova.


Rječnik Merriam-Webster
- feminizam je teorija ekonomske, političke i društvene jednakosti spolova te organizirane aktivnosti u korist ženskih prava i interesa.

Cambridge rječnik - feminizam je uvjerenje da žene trebaju imati jednaka prava, moći i mogućnosti kao muškarci te bi trebale biti tretirane na isti način. Feminizam se odnosi i na aktivnosti kojima se postiže ostvarenje tog uvjerenja.


U naslovu smo napisali da bi svaka cura trebala znati ovu riječ – ako ništa drugo, da na kavi ili dejtu možeš reći svoje mišljenje.

Foto: Unsplash

I.I.

Pročitajte još:

Ovo su 3 glavna razloga zbog kojih su cure od 30 ljubomorne na cure u srednjoj

Najveće laži koje ti profesori govore o faksu – pazi da se ne bediraš bezveze

Ful želiš biti popularna i živciraš se oko toga što drugi misle? Možda su ovo razlozi zbog kojih si nezadovoljna

Riječ definicija feminizam Riječ godine

Još vijesti