Slika nije pronađena

Čak i kada te netko jako naljuti i krenete se svađati, najbolje je pokušati situaciju koliko toliko održati pod kontrolom, jer iako si sada ljuta, kada se smiriš, vjerojatno ćeš htjeti popraviti stvari i bit će ti žao burne reakcije koja je možda i povrijedila osobu s kojom se svađaš.

Povremena svađa s prijateljicom, dečkom ili sestrom sasvim je normalna stvar. Svađanje je dio svakog odnosa i bilo bi neobično da se baš NIKADA ne posvađate. Važno je samo uvijek imati na umu da ne smiješ pretjerati. Kada svađa preraste u veći sukob, izgovore se neke izjave i uvrede, to može stvarno povrijediti osobu i ostaviti štetu na vešem odnosu. Postoji jedna riječ koja će svaku svađu učiniti još malo gorom i koja će posebno ubosti u srce drugu osobu. Psihoterapeutkinja Katherine Schafler tvrdi da je ta riječ 'ali'.

Kada u rečenici tijekom svađe kažeš ovu riječ, ona instantno pobija sve pozitivno i dobro što si rekla ranije. U glavi osobe koja ju čuje, ima veće značenje nego što se to može tebi činiti kada ju izgovaraš. Naš mozak reagira na riječ 'ali' više nego na neke druge riječi i ona mu ostaje u sjećanju. Potakne nas da krenemo razmišljati o toj izjavi i nakon svađe. 'Ali' će napraviti veće probleme nego druge riječi koje možeš izreći tijekom svađe i bit će teže kasnije se pomiriti. Ono što Katherine savjetuje je da u svađama umjesto te riječi koristimo 'i'. Tako i dalje možemo reći što smo htjeli, ali da ne izgleda toliko negativno.

Pogledajte još:

Dečkima uvijek treba dugo da se jave nakon svađe - ili se ni ne jave! Postoje 4 razloga zašto to rade

Kako da svađa ne preraste u prekid? Savjeti za ispravno svađanje u vezi

Uvijek ti se čini da iz svađa i rasprava izlaziš kao gubitnik? Evo kako to promijeniti i postati pravi profić

Svađa Riječ rasprava svađanje