TikToker mkunovich

I mi se mučimo u školi s padežima i glagolskim vremenima, a kako je tek strancima koji uče naš jezik! Jedna riječ posebno u našem jeziku može zbuniti jer se izgovara na gotovo isti način, a može imati hrpetinu različitih značenja.

S obzirom da smo govornici hrvatskog jezika, nije nam čudan i sve nam u njemu ima smisla. Međutim, ako malo bolje razmisliš, ima nekih stvari koje djeluju itekako zbunjujuće. To postoji u svakom jeziku pa tako i u našem. Posebno se tu izdvaja ovaj slučaj s jednom riječi koja se izgovara na isti način, a s obzirom na to gdje staviš naglasak kada ju izgovaraš, može imati čak 4 u potpunosti različita značenje! Znaš koja je?

 

@mkunovich Hrvatski jezik za početnike 👨‍🏫 #language #fyp #hrvatski #learncroatian #jezik #balkan #tiktokbalkan ♬ Spongebob Closing Theme Song Music - Ocean Floor Orchestra

 

Gore! Ova riječ je prilično zanimljiva. Izgovara se isto, a znači 'male planine', 'smjer gledanja u visinu', 'kada nešto zahvati vatra' i kada je nešto lošije. I što je najbolje, sve su ove riječi književne, nije niti s jednom od njih slučaj da se koristi samo u nekom području ili da je dio nekog narječja. Jedina razlika, po čemu znamo na što netko misli je u kojem je kontekstu izgovorena i gdje je u izgovoru naglasak.

Zapisivanje u bilježnicu KVIZ: Koliko zapravo dobro poznaješ hrvatsku gramatiku?

Kada bi ti netko rekao 'Gore gore gore gore.' To bi gramatički bila točna rečenica, ali bi ti ipak trebao trenutak da si u glavi posložiš koji se 'gore' odnosi na što.

Kako je jedna korisnica TikToka naglasila u komentarima, naglasci su bitni, a ovdje pogotovo. Razlika je u tome gdje je on:
kada je nešto iznad = góre
brda = gore
gorenje =góré
lošije = goré
Kada želiš nekog stranca zbuniti, samo mu daj ovu rečenicu i zavrtjet će mu se u glavi.

dečko ne razumije curu Zbunjujući svijet cura: Ovih 15 stvari o ženskom spolu dečkima nikada neće biti jasne

zanimljivosti hrvatski jezik Riječ zbunjujuća najčudnija riječ