Slika nije pronađena

Kombinacija tona glasa kada ju izgovaraš i sama riječ mogu drugima dati pogrešnu sliku o tebi, a da toga nisi niti svjesna. Ne bi ju nikada doživjeli kao tako problematičnu, a puno nas ju voli koristiti u svakodnevnom govoru.

Kada nešto govorimo drugima itekako je bitno koje riječi koristimo pri izražavanju. Niti mi niti osoba s kojom pričamo neće o njima razmišljati niti što znače, već nam mozak automatski kreira mišljenje. Najčešće je razlog za stvaranje dojma kombinacija što osoba govori i kako to osoba govori. Znanstvenici su istraživanjem došli do zaključka kako je jedna riječ koju svi volimo koristiti krivac za stvaranje loše slike o nama u očima drugih. Zbog nje se možemo učiniti sebičnima i umišljenima, a ta riječ je 'zapravo'.

Ne uvijek, ali često, ova riječ zvuči dosta kritično. Kada ju ljudi izgovaraju, pogotovo ako ju koriste non stop, mogu drugima zvučati egoistično i kao da se prave da su oni najpametniji na svijetu i ne doživljavaju mišljenja drugih.

 

Nekada ti ova riječ baš treba u govoru, ali dosta puta kada ju koristimo, zapravo nam ne treba. Pogotovo ju je loše koristiti kada želiš nekome pokazati da nije u pravu ili ispraviti nešto što je rekao. Tada zasigurno ostavlja loš dojam. Isto tako, kada se ne slažeš s nekom tvrdnjom ili izjavom koju je netko rekao i želiš reći svoje, drugačije, mišljenje, ako ćeš koristiti riječ 'zapravo', tvoja će izjava vjerojatnije biti doživljena negativno. Sve ovisi o kontekstu, a ovo su nekoliko njih kada ju je ipak bolje izbjegavati ako ne želiš da te se percipira kao sebičnu osobu ili nekoga tko je pun sebe.

Pogledajte još:

Jedna osobina posebno utječe na to koliko će ti trajati veza - ako ju imaš, veze će ti biti dulje

Kako prepoznati da ti netko laže? Postoji jedno glavno ponašanje koje će otkriti baš svakoga

Najzavodljiviji jezik na svijetu: Jedan europski jezik pokazao se kao onaj od kojeg ljudima srce brže zakuca

Istraživanje Riječ ego sebičnost Umišljenost

Još vijesti