Slika nije pronađena

Prijedlog Nacionalnog kurikuluma za predmet Hrvatski jezik donosi velik zaokret u poučavanju književnosti, a počinje od toga da je lektirni popis potpuno otvoren.

Osim toga dodana su vrhunska djela domaće i strane suvremene književnosti, odabrana su djela koja učenici mogu samostalno cjelovito čitati, a s popisa su skinuti zahtjevniji naslovi svjetske i nacionalne književnosti, poput Biblije, Homerovih epova, 'Don Quijotea', 'Judite', 'Ribanja i ribarskoga prigovaranja' ili 'Robinje' piše tportal.hr

To je sve rezultat prigovora koje godinama slušamo od profesora u školama, roditelja, djece  da su anakroni popisi lektire za osnovne i srednje škole, loša motivacija i nerazvijena kultura čitanja razlog zbog kojih se većini školaraca diže kosa na glavi od same riječi lektira.

Na popis lektire sada su dodani nobelovka Alice Munro, Amos Oz, Orhan Pamuk, Marina Cvetajeva, Margaret Atwood, J. K. Rowling, Carlos Ruiz Zafon. Od domaćih autora ponajbolji romani suvremene književnosti: poput romana 'Adio kauboju' Olje Savičević Ivančević, 'Črna mati zemla' Kristiana Novaka, 'Osmi povjerenik' Renata Baretića, dva romana Dubravke Ugrešić ('Forsiranje romana reke' i 'Štefica Cvek u raljama života'), 'Mramorna koža' Slavenke Drakulić, Tomićev 'Što je muškarac bez brkova', poezija Arsena Dedića, Danijela Dragojevića, 'Ježeva kućica' Branka Ćopića... Ljubitelji književnosti teško će izboru pronaći ozbiljnije prigovore.

Premda je prijedlog Kurikuluma tek pred javnom raspravom, a voditelj Boris Jokić napominje da se očekuju reakcije, tportal.hr pitao je profesore što misle o ovom prijedlogu, a mišljenja su podijeljena. U zabočkog Gimnaziji Antuna Gustava Matoša više od dvadeset godina hrvatski jezik i književnost predaje profesorica Dinka Tomašković Presečki. Raduju je promjene i sviđa joj se izbor novih tekstova, a otvorenost popisa opisuje pojmovima slobode i odgovornosti.

Manje je sklona otvorenom lektirnom izboru profesorica i aktualna ravnateljica VII. gimnazije u Zagrebu te bivša ministrica prosvjete i športa Ljilja Vokić. Podržava nositelja Kurikularne reforme Borisa Jokića, kaže da mu i pomaže u nekim dijelovima, no smatra da su hrvatski jezik i književnost, kao i nastava povijesti, temelj kulture 'i tu nema slobode.

Na preporučenom popisu lektire za srednje škole nalaze, među ostalima:

Renato Baretić: Osmi povjerenik
- Ivana Bodrožić Simić: Hotel Zagorje
- Agatha Christie: Božić Herculea Poirota
- Arsen Dedić: Izbor iz poezije
- Slavenka Drakulić: Mramorna koža
- Miljenko Jergović: Sarajevski Marlboro/Mama Leone
- Julijana Matanović: Zašto sam vam lagala
- Orhan Pamuk: Čudan osjećaj u meni/ Istanbul/ Snijeg/ Zovem se Crvena
- Olja Savičević: Adio kauboju
- Filip Šovagović: Ptičice
- Tena Štivičić: Dvije i druge
- Branimir Štulić: Izbor iz poezije
- J.R.R. Tolkien: Gospodar prstenova
- Ante Tomić: Što je muškarac bez brkova

Što vi kažete na ove prijedloge? Biste li voljeli čitati koju od knjiga s popisa?

Foto: Shutterstock
Izvor: tportal.hr
I.N.

Pročitajte još:

Sada najbolje pamtite: čitajte što više lektire

Ne skida se i ne snima selfije: tinejdžerica ima 30 tisuća followera jer čita knjige

Preko interneta do lektire – obavezna školska štiva dostupna online

lektira reforma

Još vijesti