Slika nije pronađena

Nova reforma školstva najavila je i malo drugačiji popis lektire. S njega odlaze naslovi kao što su Dnevnik Anne Frank, Mali Princ, Smogovci, Ježeva kućica, Pipi Duga Čarapa...

Čitanje lektire možda nije svima najdraža aktivnost, ali neke knjige koje se nalaze na popisu su s razlogom svih ovih godina na njemu. Tako su učenici u osmom razredu mogli do sada na proširenom popisu lektire pronaći i Dnevnik Anne Frank, jednu od onih knjiga za koje se smatra da je izuzetno važna za razumijevanje koliko daleko može ići ljudsko zlo u jednom mračnom vremenu. Upravo je to kao jedan od razloga naveden na jučer pokrenutoj peticiji nakon što je objavljeno da Dnevnik A. Frank odlazi s popisa lektire. Ta se odluka učiteljima, književnicima, učenicima, ali i brojnoj javnosti nikako nije svidjela. Peticija kojom se traži vraćanje ove knjige na popis lektire je do sada sakupila nešto malo više od 2600 potpisa, a pronaći je možete na ovom linku.

Osim ove knjige, s popisa su nestali i Mali princ, Petar Pan, Smogovci, Pinokio, Pipi Duga Čarapa, Grga Čvarak, Miševi i mačke naglavačke, Ježeva kućica, Heidi, Doživljaji Huckleberryja Finna, Pripovijest o doktoru Dolittleu...

Iz Ministarstva obrazovanja kažu kako će se ti naslovi i ubuduće vjerojatno čitati jer će nastavnici samostalno moći birati suvremena djela za cjelovito čitanje, kaže Dnevnik.hr.

via GIPHY


Nakon nezadovoljstva koje je ova odluka izazvala u javnosti, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak objavila je da će se kreirati novi popis lektire u kojem će glas imati upravo učitelji osnovnih i srednjih škola. Oni će putem upitnika svojim odgovorima kreirati popis knjiga za koje smatraju da ih učenici trebaju pročitati.
Neki sadašnji i bivši učenici s kojima smo razgovarali također nisu oduševljeni odlaskom Dnevnika Anne Frank s popisa lektire.

'Mislim da je to dosta važna knjiga koju puno ljudi ne bi pročitalo da nije u lektiri, a savršeno dočarava ratno doba o kojemu mladi moraju biti educirani. Čitajući tu knjigu 'proživio sam' nacističku Njemačku i sva loša iskustva koja s njome dolaze. Knjiga je vrlo emotivna i u meni je digla svijest o tome što se zapravo događalo u to vrijeme i mislim da je to bitno jer se iz povijesti ne uči dovoljno o tome kakve je posljedice to razdoblje imalo na židove.', ispričao nam je srednjoškolac Zvonimir.

via GIPHY


'Mislim da se zabranom lektira poput 'Dnevnici Anne Frank' zakidaju mladi na jedan grozan način. To je jako važna knjiga koju bi svi trebali pročitati jer će na taj način najbolje naučiti nešto o povijesti i svemu što se događalo u okupiranoj Nizozemskoj iz 'prve ruke'. Takvu vrstu povijesti nitko neće naučiti na samom satu povijesti.', komentar je još jedne učenice kojoj se ova nova odluka nikako ne sviđa.

S time se slažu i oni malo stariji koji su srednju školu nedavno završili, a jedan od njih je i Ivan: 'Dnevnik Anne Frank je doslovno najbolji način za naučiti adolescente o hororima nacizma tj. holokausta (i bilo koje vrste nacionalizma zapravo) jer JE IZ PERSPEKTIVE ADOLESCENTA. Uz to, nije izmišljena priča, a objektivno jedna je i od najzanimljivijih lektira. Sama činjenica da nije fikcija govori puno. Tom lektirom se uči i povijest.'

'Sjećam se kad sam prvi put čitala Dnevnik Anne Frank, koliko sam bila uživljena u samu ideju dnevnika. Nakon tog prvog čitanja, počela sam i sama voditi dnevnik, što je trajalo godinama. Mogu slobodno reći da me ta knjiga dijelom dovela do toga da shvatim koliko volim pisanje i da završm na Filozofskom fakultetu. Stoga da, mislim da ta knjiga definitivno treba biti na popisu lektire. Možda bih ju ja bila pročitala i bez da mi se kaže da moram, ali sigurna sam da neki od mojih prijatelja iz razreda ne bi, a sjećam se koliko se knjiga svima svidjela. I znam da nisam bila jedina koja je krenula s pisanjem dnevnika nakon čitanja.', ispričala nam je i jedna studentica kojoj je ova knjiga pomogla čak i odabrati čime se želi baviti.

Nitko nije oduševljen popisom lektire koji bi izostavio ova književna djela, koja osim što imaju edukativnu vrijednost, učenicima su i zanimljiva za čitanje, što često nije slučaj kada je lektira u pitanju.

Foto: Freepik – jcomp / Giphy

M.T.  / Izvor

Pogledajte još:

Prijedlog novih lektira: čitat će se 'Gospodar prstenova' i 'Što je muškarac bez brkova'?

Nema više čekanja na red u knjižnicama – portal eLektire je proširio svoju ponudu knjiga

Većini dosadno, a svima korisno – razlozi zbog kojih trebate početi redovito čitati lektiru

Škola Čitanje lektira Dnevnik Anne Frank

Još vijesti