Čitanje knjige

Kada dođe pisanje mature, bit će ti drago da si pročitala lektire jer ti to može itekako olakšati. Znamo da ti se ne da i da lektire nisu zanimljive, ali nije nemoguće pročitati čak i onu super dosadnu knjigu.

Čitanje mnogima i nije baš najdraža aktivnost, a definitivno ne pomaže ni činjenica da lektire često nisu zanimljive i da su prilično nerazumljive. S obzirom da se radi o velikim i bitnim književnim djelima, nije loše pročitati ih. Možda smo u srednjoj malo premladi za neke od njih, ali ako ih ne pročitaš tada, vjerojatno nećeš nikada. Osim što lektire moraš čitati jer su one dio nastave, isto tako ti to što si ih pročitala ranije može pomoći kada ćeš pisati državnu maturu. Kada se u životu sretneš s nekom dosadnom knjigom ili samo nekom knjigom koju ti se ne da čitati, a moraš, posluži se ovim savjetima kako bi ipak došla do zadnje stranice.

Lektira 'Patnje mladog Werthera' Koje su lektire iz srednje studentima ostale u najboljem sjećanju? Izdvojili su ovih 8 njima najboljih

1.Kreni čitati puno prije roka i čitaj svaki dan jedno poglavlje
Ovo je izvedivo u slučajevima kada knjiga nije super debela i kada nema 300 stranica. Za tanje lektire se možeš služiti ovim trikom. Kreni čitati puno prije roka i svaki dan sjedni i pročitaj jedno poglavlje. To ti neće uzeti puno vremena, a pomicat ćeš se i na kraju i doći do kraja. Tko zna, možda ti knjiga postane zanimljiva i samoinicijativno odlučiš pročitati više od jednog poglavlja u danu.

2.Dodaj svoje bilješke na ljepljive papiriće dok čitaš – možeš ju i kritizirati
Ako si netko tko voli sve komentirati, iskoristi to da ti čitanje knjige bude zanimljivije. Trebaju ti samo ljepljivi papirići koje možeš lijepiti na rubove stranice i pisati svoje bilješke o pročitanom. Možeš si stavljati korisne bilješke ili samo pisati svoje komentare na pročitano. I kritika je komentar, pa slobodno i izvrijeđaj knjigu. Zabavit ćeš se dok čitaš i lakše doći do kraja.

3.Nagradi se s nečim kada dođeš do kraja
Razmisli s čime bi se ti mogla nagraditi. Što želiš? Samo nemoj varati i stvarno se drži toga i čekaj dok ne dođeš do kraja knjige. Što je nagrada bolja, to ćeš prije pročitati knjigu.

4.Promjeni lokaciju gdje čitaš i odi u park ili u knjižnicu
Odi negdje gdje nemaš ništa drugo za raditi, poput knjižnice ako ti treba tišina i ne možeš se koncentrirati kada su neki zvukovi oko tebe – ili u park na klupicu ako ti zvukovi ne smetaju. Odi sama s knjigom i termosicom kave. Mobitel spremi u torbu i pravi se da ne postoji. Kada si doma u sobi i čitaš, dobit ćeš 100 ideja što raditi umjesto čitanja i zato je nekad najbolje maknuti se iz kuće.

Knjige Najpopularnije knjige u zadnjih godinu dana: 10 naslova koje čitaju baš svi – a mogle bi se svidjeti i tebi

5.Odredi si da uzmeš kratku pauzu nakon tipa 5 ili 10 stranica
Ovisno o tome koliko knjiga ima stranica, odredi si pauze nakon nekoliko prijeđenih stranica ili poglavlja ako su kraća. Kratka pauza od par minuta za skrolanje Instagramom, odlazak na wc, razgibavanje, da si napraviš čaj, da odgovoriš na poruke…samo se drži toga da ti pauze budu stvarno kratke. Stavi alarm na mobu za par minuta da te podsjeti da je pauza gotova.

6.Preskoči neke dijelove ako vidiš da su dosadni opisi
Ovo je jako loš savjet, ali kada je knjiga super dugačka i super dosadna, skrati si muku. Nemoj ovo raditi često, ali kada vidiš da autor ima super dugačke opise interijera ili eksterijera, jednostavno ih preskoči i nastavi čitati dalje. Nekada će to biti pola stranice, nekada stranica, ali će ti pomoći da se pomakneš. Obično su takvi dijelovi dosadni i nisu pretjerano bitni za radnju i upravo nas oni nekad najviše ubiju u pojam.

7.Čitaj s frendicom koja voli čitati
Ako imaš frendicu koja obožava čitati, dogovori se s njom da zajedno čitate. Može te motivirati i može ti biti zabavnije kada si s nekim nego kad si sama. A s obzirom da ona voli čitanje, neće ti dopuštati da imaš velike pauze ili da krenete raditi nešto drugo. Možete i nakon što prijeđete neki dio knjige imati kratku razmjenu komentara o pročitanom.

knjige Čitanje lektira dosadna lektira kako pročitati do kraja ako je lektira dosadna savjeti za čitanje ako ti se ne da

Još vijesti