Mali princ i Dnevnik Anne Frank

Na popisu lektire budu knjige koje su dio opće kulture, velika književna djela i veliki pisci. Djela koja bi trebala poznavati. Zato što tu bude knjiga koje možda nisu baš za mlade, niti temom niti stilom pisanja, javlja se mišljenje da je lektira nešto grozno. Sada ćemo ti dokazati da nije.

„Zločin i kazna“ nije knjiga koja će oduševiti svakoga, pogotovo u srednjoj školi. I to je samo jedna od knjiga na popisu lektire s kojom se svaka generacija učenika bori. Rijetko tko će ju brzo pročitati i reći „wow koja dobra knjiga“. No, nemoj po jednoj knjizi suditi cijeli popis lektire! Na popisima lektire ima zapravo jako zanimljivih knjiga, samo što one obično padnu u drugi plan. Ovo su one knjige koje nećeš čitati na silu jer će ti zapravo biti i dobre. Čini se da je to nemoguće kada je u pitanju lektira, no uvjeravamo te da je itekako moguće. Samo im moraš dati šansu. Nisu teške za čitanje, pisane su razumljivim jezikom i teme su im zanimljive. Neke su na popisu za više razrede osnovne škole, a neke za srednju. Ovih 10 knjiga koje su na popisu za lektiru ti preporučujemo da pročitaš.

1.Edgar Allan Poe: Crni mačak
Edgar Allan Poe bi ti se kao pisac mogao svidjeti jer piše kratke knjige koje su uz to još i zanimljive. Malo idu na stranu horora, što je samo dodatan razlog da pročitaš koju. Jedna koja je na vjerojatno svačijem popisu lektire je „Crni mačak“ – neka to bude ona knjiga koju nećeš preskočiti.

Harry Potter i U potrazi za Alaskom Knjige koje su bile zabranjene u školama zbog apsurdnih razloga: Njih 10 nisu smjele biti lektire niti u knjižnici

2.Anne Frank: Dnevnik Anne Frank
Nije bitno koliko imaš godina kada ideš čitati „Dnevnik Anne Frank“ jer ovo je knjiga koja će ti biti zanimljiva uvijek. Vjerojatno znaš tko je Anne Frank i što joj se dogodilo, a ova je knjiga njen dnevnik koji je pisala dok se skrivala tijekom rata.

 

 

3.Gustave Flaubert: Gospođa Bovary
Još jedna knjiga na popisu lektire koja bi ti se mogla svidjeti ako inače voliš gledati ljubavne filmove ili čitati ljubavne knjige. Priča Emme i Charlesa bi te mogla zainteresirati.

4.Tolstoj: Ana Karenjina
Ako se pitaš što „Ana Karenjina“ radi na popisu zanimljivih knjiga, nije tu slučajno. Da, vjerojatno ti nije dobro kada si vidjela koliko je debela knjiga, ali ovo zapravo nije dosadna knjiga kada se gleda u globalu. Da, ima dijelova koje ćeš vjerojatno htjeti preskočiti, ali knjiga je zapravo jedna velika ljubavna zavrzlama, puna drama!

5.Antoine de Saint-Exupéry: Mali princ
„Mali princ“ je jedna iznimno lijepa knjiga, koja uz to nije niti debela! To je jedna od najprodavanijih knjiga na svijetu i to ti već nešto govori. Često se i citati iz nje koriste, a ljudi detalje iz nje čak vole i tetovirati. Eto koliko je popularna. Misliš da je to zato što je dosadna?

 

 

6.Jerome David Salinger: Lovac u žitu
Priča o Holdenu Caulfieldu bi ti se mogla svidjeti jer ni ovo nije jedna tipična lektira. Knjiga je čak u SAD-u u nekim školama bila zabranjena i izbačena s popisa lektire, a kada je nešto zabranjeno, to tu stvar odmah čini privlačnijom. U knjizi, Holden nam priča o prošloj godini svog života, kada je imao 16 i što mu se sve događalo.

Čitanje knjige Želiš početi čitati, ali ne znaš s kojom knjigom krenuti? Top 6 preporuka za mlade

7.Friedrich Schiller: Razbojnici
Ako voliš krimiće i drame, knjige s puno krvi i ubojstva, onda daj šansu i „Razbojnicima“. Jedna je od lektira koja ti neće biti dosadna. Priča prati dva brata koji se svađaju oko očevog imetka i žene. Tu ima spletki, ubojstva, krvi!

8.C. S. Lewis: Kronike iz Narnije
Neke škole imaju na popisu lektire i „Kronike iz Narnije“, a ako je i na tvom popisu ova knjiga, nemoj previše razmišljati, uzmi ju u knjižnici i kreni čitati. Serijal „Kronike iz Narnije“ ima 7 knjiga, a nakon prve bi mogla sama odlučiti i da želiš čitati dalje, eto koliko su dobre.

 

 

9.Nada Mihelčić: Bilješke jedne gimnazijalke
Ovo je jedna od novijih knjiga, napisana 2001. godine i zapravo i je namijenjena za mlade. Gimnazijalka koju pratimo u knjizi je Alma i ona nam priča o svom životu, o svom bratu Luki, roditeljima koji su poginuli u automobilskoj nesreći, ali i svojim ljubavnim problemima. Definitivno jedna od zanimljivijih knjiga s popisa lektire!

10.Ivo Brešan: Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja
Nastavljamo s hrvatskim piscima! Ovo je knjiga koja bi trebala biti komedija i stvarno ima dijelova gdje ćeš se nasmijati. Jedina je mana što je radnja smještena u Dalmatinskoj Zagori pa bi mogla imati problema s nerazumijevanjem nekih izraza. No, sve u svemu, ovo je jedna knjiga koja bi te mogla zabaviti i nasmijati.

Čitanje lektira knjige zanimljive lektire lektire koje nisu dosadne preporuke knjiga srednja škola osnovna škola

Još vijesti