Slika nije pronađena

Nastavnici srednjih i osnovnih škola dobili su zadatak da putem anketa slože popis lektire, sada su objavljeni rezultati. Evo što oni smatraju da učenici obavezno trebaju čitati u školi.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja predstavilo je jučer rezultate ankete na temelju kojih je preporučilo izbornu lektiru za osnovne i srednje škole za koje će izdvojiti više od 40 milijuna kuna.

Ministrica Blaženka Divjak predstavila je rezultate ankete ministarstva o izbornoj lektiri u kojoj je sudjelovalo 4770 učitelja razredne nastave, 2609 nastavnika hrvatskog jezika u osnovnim i srednjim školama, te 966 knjižničara, piše 24sata.hr.

Liste su napravljene prema obrazovnim razdobljima, a najveći broj glasova dobili su Mali princ, Dnevnik Pauline P., Lovac u žitu i Pale sam na svijetu.

Pritom oko 200 učitelja preporučuje čitanje Harryja Pottera u svim razredima, dok knjigu Anna Frank u anketi je izabralo 801 nastavnika za 6., 7. i 8. razrede. Čitat će se i Ježeva kućica, koju su za 1. i 2. razred osnovne škole preporučila 832 učitelja. Tako će učenici na preporuku svojih nastavnika moći čitati i Hobita, Kronike iz Narnije, Ciganina, ali najljepšeg, ili Mi djeca s kolodvora Zoo.


via GIPHY


Za srednjoškolce, knjige koje je odabralo najveći broj nastavnika su Lovac u žitu, Nora – Lutkina kuća, ali i Životinjska farma.

Na popisima su se našla sva djela koja je izabralo 10 ili više osoba, a koje će se od njih naći na popisu lektire, ovisit će o nastavnicima koji će slagati popise za razred kojem predaju.

'Prvi cilj ankete je bio ispitati koje su potrebe školskih knjižnica za opremanje za koje je u sljedeće dvije godine osigurano oko 50 milijuna kuna, od čega će ove godine iz proračuna biti izdvojeno 5,2 milijuna kuna. I to pokazuje koliko je povećano ulaganje u obrazovni sustav. Drugi cilj je osigurati preporuke za učitelje i nastavnike za one kojima treba za izborni dio školske lektire' - istaknula je ministrica Blaženka Divjak, kako prenosi 24sata.hr.

'U pogledu odnosa obavezne i izborne lektire, u prvom razredu samo su dva djela propisana, osam djela nastavnik bira samostalno, a u prvom razredu gimnazije omjer je pola pola, pet djela je propisano, a pet djela se bira.', dodala je Divjak.


via GIPHY


Koja su sve djela dobila dovoljno glasova možete pogledati na linku.

Foto: Pexels/ Giphy

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

Dnevnik Anne Frank, i velik broj drugih klasika, nestalo je s popisa lektire i nitko zbog toga nije sretan!

Lektira za prvi razred škole šokirala roditelje – vidite li komarca ili muško spolovilo? [ANKETA]

Nema više čekanja na red u knjižnicama – portal eLektire je proširio svoju ponudu knjiga

Škola izborni popis lektire Srednja osnovna lektira popis lektire

Još vijesti