Slika nije pronađena

Profesori si nekada uzimaju malo previše slobode i nazivaju učenike pogrdnim imenima i bacaju na njih uvrede – zato što mogu. Ima profesora koji su stvarno prave dobre duše, ali i onih kojima kao da je jedan od glavnih ciljeva iživljavati se.

Tijekom školovanja je možda već do sada i tebe zadesio jedan ovakav učitelj, a ako nije, onda stvarno imaš sreće. Europski sud za ljudska prava je presudio u korist bivšeg hrvatskog srednjoškolca kojeg je profesor na satu vrijeđao i sada mu Hrvatska mora platiti 7500 eura i dodatnih 650 eura za troškove pravosudnog postupka. A evo što se točno dogodilo.  Učenik je bio u skupini koja je zakasnila na sat pa je profesor matematike R. V. vikao uz izraze: 'Moron, idiot, budala, seljačina, glupi žandar.' Nakon prijave u razredu je rekao: 'Kad kažeš budali da je budala, to nije za njega uvreda. Ravnatelj me zvao jer da sam uvrijedio neke učenike. Ne znate vi što su uvrede, ali vidjet ćete što su uvrede.' Kad je osam dana kasnije učenik okrenuo pogrešnu stranicu u knjizi, R. V. mu je rekao: 'Budalo, ne tu stranicu. Nisam te htio uvrijediti, jer znam da ćeš zvati tatu.', kako piše Večernji list.

Učenik je stoga prošao psihološki tretman, dijagnosticiran mu je posttraumatski stresni poremećaj. Psiholog je zaključio da pati od akutnog anksioznog poremećaja i preporučio je povećanu podršku u školi. Bila je riječ o dobrom učeniku iz funkcionalne obitelji. To je rezultiralo lošim rezultatom na završnom ispitu iz matematike tako da učenik nije uspio upisati željeni studij, navedeno je u zahtjevu Europskom sudu za ljudska prava. Profesor je školskom psihologu priznao sve osim da ga je nazvao 'glupim policajcem', čudio se što je to samo njega pogodilo te obećao da to neće ponoviti. Otac je izvijestio i Ministarstvo obrazovanja, koje je slučaj proslijedilo Agenciji za odgoj i obrazovanje. Agencija je razgovarala sa svima i provela anonimnu anketu. Ispalo je da su učenici zadovoljni s R. V., koji je dobio i nagradu ministra za svoj rad. Glavni je prigovor bio da nedovoljno radi s manje uspješnima, a dvoje ih je reklo da bi promijenili učitelja. Ali, u povodu kaznene prijave, neki su učenici rekli da profesor zna koristiti neprimjerene i uvredljive izraze, osobito prema lošijima iz matematike. Jedan je učenik rekao kako su se bojali iskreno ispuniti anketu jer je profesor 'poludio'  kad su to učinili u ranijoj anketi, piše Večernji list.

Državno odvjetništvo zaključilo je da učitelj ima nekonvencionalni pristup, a uvrede nisu imale takav intenzitet da bi se mogle tretirati kao psihološko uznemiravanje. Temeljna uloga obrazovnih vlasti je zaštita zdravlja i dobrobiti učenika, osobito ranjivih u adolescenciji. Čak ako je prvotnim uvredama cilj bilo discipliniranje, dvije naknadne predstavljaju verbalno zlostavljanje radi ponižavanja, podcjenjivanja i ismijavanja. A učitelj ima važan utjecaj na dostojanstvo, dobrobit i psihološki razvoj učenika. Iako to nije preraslo u sustavnije uznemiravanje, od učitelja se očekuje da razumije kako takve provokacije mogu duboko utjecati na učenike, posebno na one koji su osjetljivi. I, kako god to bilo blago, nije prihvatljivo u obrazovnom okruženju. Za ESLJP učestalost, ozbiljnost ozljede i namjera nanošenja štete nisu preduvjeti za definiranje nasilja i zlostavljanja u obrazovnom okruženju.

ESLJP je utvrdio i da naše vlasti moraju uspostaviti odgovarajuće mjere kako bi 'nedvosmisleno zabranile svako takvo ponašanje prema djeci u svakom trenutku i u svim okolnostima, a time i osigurali nultu toleranciju na svako nasilje ili zlostavljanje u obrazovnim institucijama'. ESLJP prihvaća da, ako i nije bila nužna kaznenopravna reakcija, bila je nužna u obliku nadzora prosvjetne inspekcije, te prethodni pedagoški nadzor putem Agencije. Formalne odluke i mjere za profesora nije bilo.

Izvor: Večernji list

Pogledajte još:

Pravila su se opet promijenila: Evo s koliko jedinica ove školske godine učenici padaju razred

Učenik iz Osijeka u školi napravio improvizirani roštilj da si podgrije burek – završio je s ukorom

Top lista najpoželjnijih studija među maturantima ove godine: Prvi prima 80, a želi ga upisati 1000 učenika

Škola novčana odšteta Učenik profesor vrijeđanje