Slika nije pronađena

Bilo da te ove jeseni čeka prvi razred srednje ili prva godina fakulteta, ovo su profesori s kojima ćeš se susresti i u jednom i u drugom. Ovo su tipovi profesora s kojima ti neće biti lako i koji će ti zadavati glavobolje, ali postoje načini kako si olakšati odnose s njima.

Koliko je neki profesor dobar ili loš je procjena koju svatko donosi po nekim svojim kriterijima. Tebi neki profesor može biti katastrofa, a tvojoj će frendici biti odličan. Ali ipak, kada se sve zbroji i oduzme, mogu se izdvojiti 4 tipa profesora koji su jednostavno GROZNI. Za svakog od njih postoji razlog zašto su na ovoj listi. To su profesori kakve ćeš sresti u srednjoj ili na fakultetu. Dobra je vijest što ipak postoji način kako se postaviti i nositi sa svakim od njih kako bi ti prolazak ispita ili dobivanje ocjene odličan iz njegovog predmeta, bilo što lakše.

Grozan tip profesora broj 1: Profesor koji ne zna dobro objasniti gradivo

Postoji razlika između profesora koji su strogi i profesora koji su loši, a ovo je jedan od onih koji su itekako loši. Nisu svi profesori jednako dobri u objašnjavanju gradiva i držanju predavanja. Neki će biti toliko dobri i zanimljivi da ćeš sve odmah skužiti, a ovi drugi...baš i ne. Profesori koji se zapetljaju kada nešto objašnjavaju, pričaju kao da predaju odraslim osobama koje su upućene u tu tematiku koliko i oni ili oni koji budu toliko dosadni da jedva držiš oči otvorene – to su oni koji spadaju u ovu kategoriju. S takvim ćeš se profesorima sresti i previše puta. Oni misle da je gradivo koje predaju jednostavno jer ga oni tako dobro znaju i zato misle da će ga i svi drugi odmah i jednostavno shvatiti.

Kako se nositi s takvim profesorom?
Najbolji način: postavljaj pitanja
! Nemoj se bojati podignuti ruku i pitati ako ti nešto nije jasno ili otići na faksu na konzultacije. Profesor najvjerojatnije ni svjestan koliko loše objašnjava. Uvijek postoji u razredu i netko tko je posebno nadaren za matematiku,  engleski ili koji god da je drugi predmet u pitanju, a u ovakvim situacijama, pitati tu osobu da ti pojasni gradivo nije nešto čega te treba biti sram. To su dva jednostavnija načina na koja možeš svejedno briljirati u tom predmetu, a uvijek ti kao zadnja opcija ostaje otići na instrukcije. Ovakvi su profesori problem kada predaju predmete koje baš treba razumjeti kao što su fizika ili kemija, gdje ti štrebanje iz knjige/skripte neće biti od velike koristi.

Grozan tip profesora broj 2: Profesor koji se ne trudi, ali očekuje da sve znaš

Tu su i oni profesori koji se toliko ne trude da je to preočigledno. Daju zadatke koji nemaju previše smisla s obzirom na to što se uči, samo kako bi 'zaposlili' učenike ili samo puste da prepisujete tekstove sa slajdova i to je odrađen sat i prođeno gradivo.

Kako se nositi s takvim profesorom?
Koliko god bilo glupo i besmisleno ono što profesor traži da napravite, nažalost moraš to napraviti. Bilo bi glupo sabotirati samog sebe i ne raditi nešto jer je blesavo, a može ti pomoći da dobiješ bolju ocjenu. Takvi profesori često neće imati prevelike kriterije za dobiti 5 iz njegovog predmeta ili proći njegov kolegij, zato to iskoristi. Ako te tematika toga što predaje baš zanima, uvijek možeš u slobodno vrijeme pogledati neki dokumentarac/istražiti/pročitati više.

Grozan tip profesora broj 3: Profesor koji je nepošten kod ocjenjivanja

Glavni razlog zašto su profesori nepošteni kod ocjenjivanja je jer im se ne da dati previše pažnje ispravljanju eseja ili testova. Kada se test ili ispit sastoji od pitanja koja su esejističkog tipa, koja traže od tebe da napišeš dulje odgovore, profesor odmah ima puno više posla kod ispravljanja jer ima puno toga za pročitati. Nekada ima i jednostavno previše studenata na njegovom kolegiju na faksu i tko bi to sve pročitao, a da ne spominjemo i hrpu svakakvih rukopisa. Postoje profesori koji stvarno neće čitati i koji će dati ocjene 'na blef'. Ovo je tip kojeg ćeš sasvim sigurno sresti na faksu.

Kako se nositi s takvim profesorom?
Zauzmi se za sebe. To je jedini način. Nemoj očekivati da će to netko drugi napraviti umjesto tebe. Ako znaš da si naučila gradivo i da si sigurno napisala bolje nego što to pokazuje ocjena, traži profesora da ti konkretno kaže što nije bilo dobro – to ne smije odbiti napraviti. Neka ti objasni zašto nešto ne valja i kako je trebalo biti.

Grozan tip profesora broj 4: Profesor koji je nepristojan i vrijeđa učenike/studente

Nekada profesor može jako dobro objasniti gradivo, ali je neugodan i nepristojan prema učenicima/studentima. Govori pred svima stvari koje ne bi trebao, ljuti se i dere na ljude bez razloga ili vrijeđa na glas pojedince. To i slične stvari profesor nikada ne bi trebao raditi. Ali svejedno to neke profesore ne sprječava da budu neugodni i nepristojni. Srest ćeš ih sasvim sigurno, nažalost.

Kako se nositi s takvim profesorom?
Ono što baš nikada ne smiješ napraviti je krenuti mu odgovarati i svađati se. To je najgora opcija. Ono što možeš napraviti je požaliti se nadređenima i prijaviti ga. Zaslužuješ da se profesor prema tebi odnosi s poštovanjem, ponajviše zato što nisi ništa napravila da bi imao pravo ponašati se drugačije. Razmisli je li to bitka u koju želiš ići, ako nije, postoji još jedno rješenje, a to je ignoriranje. Nekada je bolje ignorirati komentar i samo pustiti da prođe trenutak, smiriti se i hejtati ga kasnije u razgovoru s ekipom.  

Foto: Giphy/ Shutterstock.com - l i g h t p o e t

M.T.

Pogledajte još:

Stigli prvi detalji: Evo kako će na jesen izgledati nastava u školama u Hrvatskoj

Rasturi u školi i na maturi: Kako neprimjetno produljiti svoj esej?

Zadnji razred srednje je NAJBOLJI od svih! Ovo je naših 7 razloga zašto, a koji su tvoji?

Škola loš profesor Fakultet profesor tipovi profesora

Još vijesti