učiteljica

Ali uvijek postoji neko rješenje problema. Kod nekih profesora je jednostavno situacija takva da su oni malo drugačiji i ponašaju se prema svima grozno – i to može biti problematično. Ali što ako je očito da profesor ne voli samo tebe? I zbog toga imaš gori tretman od ostalih?

Svi imamo neke profesore od kojih nam je muka i zbog kojih imamo grč u želucu. Nemoj misliti da si jedina. Zato je bitno znati kako se postaviti prema takvih profesorima da ti mogu što manje zagorčati život, jer ako su se zainatili, mogu ti itekako napraviti probleme veće nego što treba. Lako se primijeti kada se neki profesor ponaša prema tebi drugačije nego prema drugima. U gotovo svakoj situaciji to je moguće popraviti i poboljšati vaš odnos. Neki od ovih 5 savjeta pomoći će i za tvoju situaciju.

1.Stani na trenutak i razmisli o svojem ponašanju

Prvi korak koji je pametno napraviti prije nego kreneš dalje je da se zapitaš je li neko tvoje ponašanje možda potaknulo profu da ovako reagira? Nekada nismo niti svjesni da smo bili bezobrazni ili nepristojni jer imamo primjerice loš dan. Neki profesori se mogu uvrijediti ako se prema njima ne ponaša 100% uzorno. Možda stalno pričaš na satu tog profe, a iako te ne opominje javno, moguće da mu to smeta? Ili si stalno na mobu i ne slušaš? Nekada mislimo da profesor nije vidio što radimo, ali možda je samo odlučio to prešutjeti. I kasnije te zbog toga držati na piku neko vrijeme – da provjeri slušaš li ga. Pokušaj se ponašati na njegovom satu što uzornije i pazi na nastavi. Ako mu je zasmetalo neko tvoje ponašanje, to će popraviti stvar.

2.Raspitaj se među drugima čini li se i njima da se ponaša prema tebi drugačije

Moguće je i da ti se samo čini da je situacija gora nego što stvarno jest, pogotovo ako si netko tko voli paničariti. Nije loše potražiti i drugo mišljenje i vidjeti je li to stvarno tako loše kako se i tebi čini. U nekim će slučajevima ispasti i da ti se učinilo ili da je taj profesor takav prema svima jer to dio njegove osobnosti. U tom slučaju ne možeš napraviti puno nego pokušati skrenuti na to pozornost nekog nadređenog.

3.Dolazi pripremljena na sat

Nekim profesorima smeta kada učenike nije briga za gradivo predmeta koji predaju, a dobra je vijest da je to problem koji ćeš lako riješiti. Prije sata pročitaj gradivo koje ste radili na satu ranije, ponovi da barem nešto znaš, a ne da si kompletno izgubljena. Kada počneš dolaziti pripremljena, to će pokazati da uzimaš njihov sat ozbiljno i da se trudiš, a svaki će profesor biti oduševljen kada vidi da se netko trudi. Čak iako te to ne zanima, potrudi se biti u toku.

4.Popričaj s njim

Prije sata, nakon sata, na konzultacijama, kada god. Ako vidiš da situacija izmiče kontroli i da ti to stvara prevelike probleme, onda je razgovor jedan na jedan neizbježan. Uključi i razrednicu ako je potrebno, popričaj prije s njom i može sudjelovati kao potpora. Ovdje je bitno da ne dođeš na takav razgovor s napadačkim stavom već da budeš što smirenija. Umjesto da napadaš profesora, izražavaj se s 'Primijetila sam da…' ili 'Osjećam da..'. Možda ispadne da je stvar u nesporazumu, a možda se situacija i izgladi. Samo zapamti da cijelo vrijeme budeš fina i pristojna, jer ipak je to tvoj profesor.

5.Ignoriraj

Nekada čak i ako pokušaš neku od ranije spomenutih stvari, ništa ne upali. U tom slučaju, nema ti druge nego pokušati to ignorirati i čekati da ti prestane predavati taj profesor. Pogotovo ako se radi o nekom profi koji se tako ponaša prema svima. Onda ti je jasno da nije problem u tebi i najbolje je ne raditi probleme i igrati po pravilima jer kad-tad ćeš ga se riješiti. Koliko ti se god bilo teško nekada suzdržati, ali samo ignoriraj sve i nemoj mu dozvoliti da te izbaci iz takta.

Pogledajte još:

Kako izbjeći stres prije ispita ili odgovaranja? Dan prije napravi ovih 6 stvari

Bucket lista za sve koji idu u srednju: 15 stvari koje moraš napraviti ove školske godine

Ovo su 4 najgora tipa profesora kakve će svi imati barem jednom! Evo kako se nositi sa svakim od njih

Škola ima te na piku profesor problemi u školi nastava