Slika nije pronađena

Iako se droga zove 'osvježivač zraka', ona nema nikakve veze s osvježivačima zraka. Radi se o novoj uličnoj drogi koja se može nabaviti na skoro svakom uglu. Unosi se pušenjem, a tako da se suhe trave natope s njom, te se onda može miješati s duhanom i pušiti kao cigarete.

Ono što je zastrašujuće kod ove droge, jest da se ona može legalno kupiti u dućanima zdravog življenja, koji se često zovu 'Smart Shop', jer je naziv 'osvježivač' toliko rasprostranjen da ova droga uspijeva proći i ispod radara policije i carinika!

Nažalost, za osvježivače ne postoji nekakav test s kojim se može ustvrditi jesu li ga ljudi uzimali ili ne, nego su djeca koja su završila u bolnici, sama rekla što su uzela. Vjerojatno je toliko popularna droga i zbog toga što se može nabaviti svugdje, ali i zbog cijene: jedan paketić košta od pet do dvadeset kuna.

via GIPHY


Da je situacija kritična, govori i podatak da se u razmaku od par dana, u osječkoj bolnici pojavilo čak šestero djece koja su probala ovu strašnu drogu, čije se posljedice trpe i do tjedan dana nakon konzumacije. Među tom djecom se nalaze one koji već godinama konzumiraju druge droge, ali i oni koji su prvi put probali zbog pritiska društva!

Neki od simptoma kod uzimanja ove droge su tahikardija, crvenilo, agresija i paranoidne slike. Da se radi o jakoj drogi govori i činjenica da ti simptomi traju oko tjedan dana!

Činilo se da je ova droga polako nestala s ulica, nakon što je u veljači prije tri godine petnaestogodišnji dječak preminuo zbog korištenja iste, no nakon ovih podataka, izgleda da je situacija gora no ikada!

Osim već navedenih simptoma, oni najstrašniji su halucinacije koje djeca imaju: 'Djeca koja su kod nas zbrinuta danima osjećaju strah da će ih netko napasti, ne mogu spavati, čuju različite glasove, prepričavaju nam kako im se javlja glas koji im govori da će ih netko ubiti, misle da će sami sebi nešto učiniti, otkinuti si ruku i slično... To su strašne situacije', rekla je doc. prim. dr. sc. Katarina Dodig Ćurković, pročelnica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Osijek, za Jutarnji.

via GIPHY


Policija i sanitarna inspekcija trenutno rade na pooštravanju kontrole na granicama, te su u tijeku prikupljanja uzoraka sumnjivih supstanci iz 'Smart shopova', kako bi maknuli s ulica ovu, po život opasnu drogu!


Foto: Giphy/Visual Hunt

A.Š.

Pročitaj još:

VIDEO Droga i alkohol - kako misliš da izgleda i kako ZAPRAVO izgleda

Oprez! Među mladima u Hrvatskoj se pojavila nova droga – kako prepoznati osobu koja ju je konzumirala?

Cool tinejdžeri u 20-im godinama postanu nepopularni, skloni drogama i kriminalu!

Droga opasno osvježivač zraka

Još vijesti