Slika nije pronađena

Policija je u Indoneziji uhitila nekoliko tinejdžera koji su navodno koristili kemikalije iz higijenskih uložaka kako bi se drogirali.

Neki tinejdžeri, između 13 i 16 godina starosti, uhvaćeni su kako prokuhavaju uloške, korištene i one nekorištene, kako bi destilirali i konzumirali kemikalije koje se nalaze unutar njih. Rezultat toga su halucinacije i osjećaj kao da letiš, a jedan 14-godišnjak otkrio je policiji kako on i njegovi prijatelji tu tvorevinu piju ujutro, popodne i navečer.

via GIPHY


Ministarstvo zdravstva u Indoneziji istražuje što se to točno nalazi u higijenskim ulošcima da ima tako opojan efekt, a jedino oko čega se stručnjaci mogu složiti je to da je konzumiranje tih kemikalija iznimno opasno. Kemijska istraživačica na Bandungovom institutu za tehnologiju, Yessi Permana, izjavila je za Tempo kako proizvodi poput higijenskih uložaka sadrže superapsorbirajuće polimere (SAP) koje ne bi trebalo unositi u organizam. Također, Jordana Kier, suosnivačica brenda za reproduktivno zdravlje LOLA, rekla je za Teen Vogue kako SAP čine kemijske mješavine akrilne kiseline i natrijevog hidroksida da bi se dobio natrijev poliakrilat. Iako američka zdravstvena organizacija ne klasificira SAP otrovnim, ipak su testirani efekti ovih kemikalija u visokim koncentracijama. 'Jedina toksikološka ispitivanja koja su se izvodila provedena su na koži i očima gdje su identificirali mogući nadražujući učinak', dodaje Kier. Prema uputama za korištenje potrebne su mjere opreza poput korištenja zaštite od udisanja otrovnih tvari, nošenja rukavica i zaštitnih naočala. Sudeći po ovim mjerama opreza lako je zaključiti kako su visoke koncentracije SAP-a ipak opasne za zdravlje.

via GIPHY


Svaki mjesec u Indoneziji baca se više od milijardu higijenskih uložaka, što ih čini lako dostupnima. Materijali koje upotrebljavaju legalni su, ali se ne koriste na način na koji su namijenjeni. Potrebno je poduzeti korake kako bi se educiralo ljude da postoje materijali koji nisu klasificirani kao lijekovi ili psihotropici u očima zakona, ali se i dalje mogu zloupotrijebiti.

I baš kao što se kod nas upotrebljavaju također jeftini, tzv. osvježivači zraka, tako se u Indoneziji tinejdžeri okreću ulošcima. Pa gdje je kraj?

Foto: Screenshot Girlztalkx YouTube/Giphy

M.S.K.

Pogledajte još:

OPREZ! U dućanima se pojavila droga koju je moguće kupiti za pet kuna, a izaziva strašne posljedice

VIDEO Droga i alkohol - kako misliš da izgleda i kako ZAPRAVO izgleda

Cool tinejdžeri u 20-im godinama postanu nepopularni, skloni drogama i kriminalu!

Droga opasno higijenski ulošci

Još vijesti