Slika nije pronađena
U rujnu je na području Hrvatske otkrivena nova opasna droga, već poznata u svijetu, pod nazivom Blow. O tome je izvijestio Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH, a radi se o psihoaktivnoj tvari iz skupine sintetskih kanabinoida.

Taj spoj pronađen je u biljnoj mješavini koja se prodaje u crno-žutim plastičnim omotima u specijaliziranim trgovinama (tzv. smart ili head shopovima, kioscima i tobacco shopovima) i preko interneta dostavlja na kućnu adresu. Ta i slične droge prodaju se u dućanima kao osvježivači prostora, istraživačke kemikalije ili dodatci prehrani.

Konkretno, Blow je prvi puta zaplijenjen na području Osječko-baranjske županije tijekom ljetnih mjeseci, dok je u Europi već uzeo nekoliko života. Ovu drogu nalazimo i u proizvodima marketinškog imena Kush, Jocker, Mary Joy te AK-47, potvrdila je Sanja Mikulić, ravnateljica Ureda za Slobodnu Dalmaciju. Simptomi trovanja sintetskim kanabinoidom su ošamućenost, vrtoglavica, ubrzan rad srca, mučnina, povraćanje, bol u prsima, zujanje u ušima, glavobolja, anksioznost, tahikardija i kognitivne teškoće, objasnila je ravnateljica Mikulić.



Simptomi koje imaju oni koji su uzeli Blow, još su i crvenilo očiju, pospanost, nemogućnost komunikacije i uspostavljanja kontakta, nesuvislost, neadekvatne emocionalne reakcije, neurološki problemi (trzaji oka, glavobolja, vrtoglavica), otežano disanje, bol u mišićima, mučnina i depresija, piše Direktno.hr.

Vidljivi su neposredno nakon konzumacije ili s nekoliko sati zakašnjenja – ukratko, mogli bismo reći da ova droga oponaša učinke kanabisa. Sintetske droge općenito u Europu stižu iz Kine i Indije, a u Hrvatsku s europskog tržišta, no propisi u Hrvatskoj stroži su od propisa nekih zemalja iz EU.



Ipak, ako primijetite nekoga tko ima ove simptome i sumnjate da je možda uzeo ovu drogu, pomoć i podršku u rješavanju problema nude nadležne stručne službe i institucije (u svakoj županiji je Zavod za javno zdravstvo u sklopu kojega djeluje Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti), a u pripremi je i brošura za roditelje u kojoj će moći pronaći sve važne informacije o novim drogama, piše Jutarnji list

Ovo je gorući i zabrinjavajući problem jer je u Europi trenutno pod nadzorom 650 novih psihoaktivnih tvari, a u posljednjih sedam godina u Hrvatskoj je otkriveno 105 novih spojeva!

Foto: Visual Hunt/Shuttestock

M.Z.
Pročitajte još:

Vrijeme za uzbunu: mladi od sirupa protiv kašlja rade rekreativne droge

Tinejdžerica ostala u kolicima nakon samo jedne tablete ecstasyja

Zastrašujuće: aplikacija otkriva kako će tvoje lice izgledati ako se drogiraš!

Hrvatska RH Droga opasno simptomi problem Vlada RH Blow

Još vijesti