Slika nije pronađena
Prema omjeru broja prijava prvog prioriteta i kvote, budućim studentima najpoželjniji studijski program ove godine je - logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

U ljetnom upisnom roku za ulazak u svijet visokog obrazovanja natjecalo se 33.257 kandidata, a pravo upisa ostvarilo je 24.048 budućih studenata. Kandidati koji u ljetnom roku nisu ostvarili pravo upisa, za jesenski rok mogu se prijaviti na studijske programe na kojima je ostalo slobodnih mjesta i za koje je visoko učilište odlučilo provesti jesenski upisni rok, piše Novi list.


via GIPHY


Prema podacima iz Nacionalnog informacijskog sustava prijave na visoka učilišta, ostalo je 6.644 slobodnih mjesta na redovnim studijima javnih sveučilišta: 2854 mjesta na Sveučilištu u Zagrebu, 823 mjesta na Sveučilištu u Splitu, 619 mjesta na Sveučilištu u Rijeci, 784 mjesta na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 482 mjesta na Sveučilištu u Zadru, 744 mjesta na Sveučilištu u Jurja Dobrile u Puli te 260 mjesta na Sveučilištu u Dubrovniku.

Prema omjeru broja prijava prvog prioriteta i kvote, budućim studentima najpoželjniji studijski program ove godine je - logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U odnosu na protekle godine značajnijih odstupanja nema pa tako među pet najpoželjnijih studijskih programa prevladavaju oni iz polja zdravstva: Fizioterapija na Odjelu zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu, Izobrazba trenera; smjer: Kondicijska priprema sportaša (stručni) na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Fizioterapija (stručni) na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu te Radiološka tehnologija (stručni) na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu,prenosi Novi list.

via GIPHY


Ispostavilo se to nakon što su danas objavljene konačne rang-liste za upis budućih studenata na studijske programe visokih učilišta u Republici Hrvatskoj u akademskoj godini 2019./2020. Konačne rang liste objavljene su na stranici www.postani-student.hr. Ove je godine je, napominju iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje, 'prvi puta korišten inovativni sustav koji kandidatima pomaže u pronalasku alternativnog studijskog programa u slučaju da ne ostvare upis na željeni studijski program'.

via GIPHY


Sustav koristi umjetnu inteligenciju te je kandidatima koji nisu ostvarili upis na željeni studijski program automatski dao savjet za upis alternativnog studija. Riječ je o sustavu jedinstvenom u svijetu, a kojega su, uz podršku Agencije za znanost i visoko obrazovanje, razvili hrvatski poslijedoktorandi s prestižnih sveučilišta, Dejan Kovač sa Sveučilišta Princenton i Marin Drlje s češkog CERGE-a (Center for Economic Research and Graduate Education), stoji u priopćenju Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Foto: freepic.diller/ Giphy

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

Učenici ove godine izostali preko 30 milijuna sati! Jedna je županija vodeća po broju izostanaka

Oborili rekord: Maturanti ovogodišnju državnu maturu napisali najgore ikad!

Zagrebački piercing studio daje popust na pirsanje za učenike s dobrim prosjekom!

rezultati Popularnost Fakulteti maturanti popularni Državna Matura