Slušanje na predavanju

Državna matura predstavlja jedan od najvažnijih ispita koji odlučuje o upisu samog fakulteta. Nekima je matura teška, dok drugima nije, a oni treći se pripremaju i po nekoliko mjeseci unaprijed. U svakom slučaju, radi se o ispitu koji može odrediti nečiju budućnost s obzirom na to da o njemu ovisi upis na određeni fakultet po izboru.

Svi koji žele na faks moraju proći ispite državne mature. Mnogi je se boje jer misle kako se radi o najtežem ispitu u životu, ali to ipak nije tako. Ona je teška, no definitivno ne predstavlja najteži ispit u životu već je za nju potrebno samo puno pripreme koja zahtijeva puno vremena. To dokazuju i oni koji su na državnom maturi prošle godine postigli najbolje rezultate. Radi se o generaciji 2020./21. godine, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja je objavilo treću verziju e-Rudnika unutar koje su objavili podatke o tome koje fakultete su upisali oni učenici koji su imali najbolje rezultate iz prošlogodišnje državne mature. Prvo mjesto je zauzeo Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu kojeg su najviše upisivali oni koji su imali najbolje rezultate na maturi. Uz to su objavljeni i njihovi prosjeci s državne mature koji je iznosio 4,29. Na drugom mjestu se je pronašlo Sveučilište u Rijeci gdje su birali između studija logopedije i politehnike, a njihov prosjek je iznosio 4,10.

via GIPHY

Treće mjesto su podijelila čak dva fakulteta jer imaju isti prosjek od 4,09. Radi se o Edukacijsko-rehabilitacijskom te Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu. Svi navedeni fakulteti su zaista teški, ali ovi maturanti su dokazali kako je državna matura bitna jer su oni s najboljim prosjecima upisali upravo njih.

Pogledajte još:

Maturanti strukovnih škola pokrenuli peticiju zbog novih izmjena na maturi – zakinuti su na ispitu iz matematike

Skoro polovica maturanata pala na jesenskom roku mature - koji su im to predmeti bili tako teški?

Niste upali gdje želite? Stigao je još jedan novi studij - na koji se mogu maturanti upisati već sada

Fakulteti uspjeh maturanti Državna Matura

Još vijesti