Slika nije pronađena

Iako su za sada izašli samo neslužbeni podaci, postignuća učenika pokazala su se najgorima ikada, a službeni rezultati ne mogu puno popraviti tu sliku.


'Činjenica je da je matura ponovno pokazala vrlo nisku razinu postignuća učenika, koju je već detektiralo PISA istraživanje. Naši su učenici na vrlo niskoj razini iz čitalačkih, matematičkih i prirodoslovnih sposobnosti. Taj glas mora se čuti, moramo pomoći našim učenicima. Za ovo smo svi odgovorni'
, izjavila je u srijedu za Jutarnji ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Ivana Katavić, kako prenosi mojfaks.com. Desetu provedenu maturu obilježili su najgori rezultati dosad – od 34,600 maturanata koji su ove godine pisali maturu, 8,800 njih palo je Hrvatski jezik i Matematiku, što je 1278 maturanata više od prošle godine.


via GIPHY


Što se tiče više razine Matematike, gotovo tri petine strukovnjaka položilo je ovaj predmet, dok je kod gimnazijalaca ta brojka nešto veća – četiri petine. Iako je veći broj gimnazijalaca položilo Matematiku A, ove godine njih 650 je ovaj predmet palo, što je 370 više od prošle godine. Kada pričamo o nižoj razini Matematike, isti postotak gimnazijalaca položilo je B razinu (79 posto), a takvih je strukovnjaka 71 posto. Gimnazijalaca koji su pali nižu razinu je vrlo malo – 126, no njih je svejedno 51 više u odnosu na prošlogodišnje mature. Dok je na nižoj razini Matematike njih 372 položilo s ocjenom odličan, na višoj razini ih je položilo 396. A situacija nije bolja ni na ispitu Hrvatskog jezika – 'Matematika je katastrofalna, pogoršanje je i na hrvatskom, pri čemu je niz učenika na testu iz eseja predao prazan list papira', komentirao je jedan od izvora.


via GIPHY


Kako su rezultati izašli jučer, 10. srpnja, maturanti još uvijek imaju mogućnost žalbe na svoje rezultate, a ravnateljica NCVVO-a Katavić objasnila je kako će službeni rezultati biti objavljeni 15. srpnja. Zasad je samo komentirala kako je sve više maturanata koji nisu uspjeli položiti maturu, ili imaju ocjenu dovoljan (2) ili dobar (3). 'Pozivam na odgovornost ne samo obrazovnu politiku, već politiku u cjelini', kazala je. NCVVO je utvrdio kako takvi rezultati nisu posljedica loše napravljenih ispita, već je prema njima problem u ocjenama iz srednjih škola koje su često puno više od stvarnih ocjena na maturi, a isti trend je zamijetila ministrica Divjak. 'To ukazuje i na nužnost jasnih kriterija u ocjenjivanju i vrednovanju, što je jedan od ciljeva koji se uvode u sve škole od jeseni i koje donosi Škola za život. S druge strane, jasno je da druga faza reforme obrazovanja, u okviru cjelodnevne nastave koja se sada planira, treba adresirati broj sati matematike i hrvatskog jezika. Hrvatska je na samom dnu u EU po broju sati provedenih u školi', komentirala je kako prenosi mojfaks.com.

Foto: Freepik – freepik/ Giphy

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

Maturanti žele masovno upisati ovaj studij, za jedno se mjesto bori čak njih 20! Imaju i dobar razlog zašto

Školska je godina gotova! Evo kakve ocjene prevladavaju među maturantima i u kojoj županiji ima najviše odlikaša

Ovo su najprivlačniji fakulteti među maturantima! Jedan i dalje pri vrhu, a interes za drugima je neočekivano pao

rezultati najlošiji rezultati generacija maturanti Državna Matura

Još vijesti