Slika nije pronađena

Prvi preliminarni rezultati države mature pokazali su bolji uspjeh nego prošle godine - lani je na državnoj maturi palo tisuću pristupnika gimnazije, ove godine broj padova pao je za 60%.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje (NCVV) objavljuje preliminarne rezultate ispita Državne mature. Ivana Katavić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavila je prve preliminiarne rezultate državne mature, te istaknula da su rezultati Državne mature ove godine puno bolji i uspješniji nego prošle godine. 'U obveznom dijelu ispita državne mature, oni su znatno bolji u odnosu na prošlu godinu. Zasad, prema privremenim rezultatima, imamo četiri pristupnika koji su dva ispita, matematiku i fiziku riješili u potpunosti, te ukupno 105 ispita koji su rješeni sa stopostotnom točnošću, što je daleko bolji rezultat od prošlogodišnjeg. Pristupnici s odličnim rezultatima dolaze iz cijele Hrvatske i posebno veliki interes pokazuju za odabir predmeta koji ulaze u STEM područje, fizika, kemija, biologija i matematika', rekla je Katavić, kako piše 24sata.hr.

Naglasila je da je jako povećan interes pristupnika za pisanje ispita iz informatike, te da je to predmet za kojim se interes povećava iz godine u godinu. 'Bilježi se veliko smanjenje broja padova gimnazijalaca, ali i smanjenje broja nedovoljnih ocjena svih pristupnika. U odnosu na prošlu godinu kada je palo tisuću gimnazijalaca, ove godine je taj broj oko 400, što je za 60 posto manje nego lani',  istaknula je Katavić.

Što se tiče učenika iz zagrebačke srednje škole koji su prepisivali matematiku na maturi, danas je njih 20 ponovno pristupilo ispitu. Katavić nije dalje navodila detalje o gospićkoj i zagrebačkoj gimnaziji gdje se prepisavalo na maturi, jer kako je rekla, postupak je u tijeku, prenosi 24sata.hr. Konačni rezultati državne mature bit će poznati 20. srpnja.

Foto: Shutterstock.com – vectorfusionart/ Giphy/ Shutterstock.com - Antonio Guillem

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

Maturantima nije do šale, ali NCVVO se zabavlja: Na TikToku objavili smiješan video kako ispravljaju eseje

[Državna matura] Znate li vi kako se piše ova riječ? Maturantima je jučer zadala itekako muke

TOP 3: Koji su trenutno najpoželjniji fakulteti i studiji među maturantima? Na neke je navala OGROMNA

rezultati 2019./2020. maturanti Državna Matura pisanje mature

Još vijesti