Slika nije pronađena
Nakon provedenog jesenskog upisnog roka, na našim je visokim učilištima (privatnima i javnima ukupno) nepopunjeno ostalo gotovo 12 tisuća predviđenih upisnih mjesta, prenosi rtl.hr.

To je više od trećine istaknute upisne kvote za novu akademsku godinu, jer podaci Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) pokazuju kako je u ljetnome roku bilo istaknuto oko 42 tisuće slobodnih upisnih mjesta (računajući i kvote za strance te državljane EU-a). U ljetnom roku, dijelom i zbog katastrofalnih rezultata državne mature, pravo na upis studija ostvarilo je više od 24 tisuće maturanata i drugih kandidata. 

via GIPHY


Na jesenskom roku pravo na upis ostvarilo je tek 5211 kandidata, tako da je na kraju ukupan broj upisanih studenata u novoj akademskoj 2019./2020. godini oko 30 tisuća. Za jesenski je rok, brojčano gledano, najviše mjesta ostalo na izvanrednom stručnom studiju Poslovne ekonomije na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, čak 318, ali pravo upisa steklo je svega 87 kandidata. U Zagrebu je velike muke s popunjavanjem mjesta bilo i na redovitom studiju prometa na Fakultetu prometnih znanosti gdje je za jesen ostalo čak 206 slobodnih mjesta, a samo je 30 kandidata ostvarilo pravo na upis, na dvopredmetnoj indologiji na Filozofskom fakultetu od 56 preostalih slobodnih mjesta popunjena su svega dva, a na studiju teološko-religijske znanosti na Katoličko-bogoslovnom fakultetu od 66 slobodnih mjesta tek jedno, prenosi rtl.hr.


Foto: pressfoto/ Giphy

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

Profesor koji nema milosti – ako ne znaš, padaš! U jednoj godini srušio čak 7 učenika, roditelji se žale

Rezultati jesenskog roka mature iznenadili – jedan izborni je palo gotovo 80% onih koji su ga pisali

Učenici iz karlovačke srednje škole u šoku – moraju ići u školu i subotom! Krivac za to je vjeronauk...

Fakulteti maturanti Državna Matura Jesenski rok prazna mjesta

Još vijesti