Slika nije pronađena

Mama je stoga otputovala u 1100 kilometara udaljeni Prag, prethodno plativši oko 900 kuna povratnu kartu te još 455 kuna (za sina), sve kako bi 'preuzela' sina kojeg je, doduše opravdano, doma odlučila poslati njegova voditeljica ekskurzije, piše Slobodna Dalmacija.'Postupilo se sukladno Pravilniku o izvanučioničkoj nastavi, kojim je reguliran protokol. Nastavnici su postupili po Pravilniku i to je sve što imam za reći', kratko je za Slobodnu Dalmaciju prokomentirao ravnatelj škole koju pohađa i 'pijani učenik', Srednje strukovne škole Makarska,  Momir Sumić.

U spomenutom Pravilniku se navodi da se učenik mora primjereno ponašati, odnosno da ne smije uzimati alkohol, duhanske proizvode i opijate. I da, to svi znamo, ali se rijetko tko toga drži.


via GIPHY


Upravo zato voditeljica ove ekskurzije je odlučila da će ovaj učenik poslužiti kao primjer i upozorenje drugima da ne krše Pravilnik i omoguće normalan rad nastavnicima koji ih vode na ekskurzije. No, iz Pravilnika nije baš sasvim jasno u koju kategoriju neprihvatljivog ponašanja spada pijanstvo (lakše, teže, teško ili osobito teško) – odnosno, težinu procjenjuju profesori. Za pretpostaviti je da je voditeljica ekskurzije u Prag, Mihaela Pear, procijenila da je ovo teška povreda.

Djelatnik agencije 'Perla', koja je organizirala ekskurziju, je potvrdio da je učenik poslan doma s mamom, ali je i rekao da se takvo što događa jako rijetko. Po maturante se šalje roditelje uglavnom samo iz zdravstvenih razloga, stoga je ovo svojevrsni presedan.


via GIPHY


Kako bismo saznali što o potezu voditeljici ekskurzije Makarana u Prag misli struka, upitali smo za mišljenje Zorana Kojčića, nastavnika hrvatskog jezika u Srednjoj školi Dalj. Ta škola, podsjetimo, sasvim besplatno šalje sve svoje učenike na ekskurziju i kraće izlete.

Zoran je za portal Teen385 prokomentirao: 'Zanimljiv slučaj, svakako, nisam ni ja još čuo za tako nešto, iako i mi, u šali, učenicima kažemo da ćemo im zvati roditelje ako ne budu poštivali pravila. To, doduše, nikad nismo napravili, iako smo imali svakakvih situacija – i da su se učenici napili, da su kasnili nakon razgledanja grada, da su se svađali s drugim gostima u smještaju, da im je bila muka i slično. Teško je reagirati na licu mjesta, trebaš biti upoznat sa svime kod učenika, od zdravstvenog stanja do njihovog karaktera pa onda to sve prilagoditi situaciji – ako učenik ima čudan osip na koži do toga kako podnosi alkohol ili čak hranu na koju nije navikao. Ipak, mislim da nikad ne bih zvao roditelje da dođu po dijete, posebno ne ako se napiju. Takve situacije se daju riješiti smireno, s manje stresa i drame'.

I javnost je podijeljenog mišljenja oko ovog postupka nastavnice i voditeljice ekskurzije, Mihaele Pear... Dok ju neki shvaćaju jer je imala dobru namjeru (dati lekciju ostalima), drugi se pak slažu sa stavom nastavnika Zorana, vjerujući da se sve moglo bezbolnije riješiti.

Nas zanima što vi mislite i kojem vi timu pripadate...Foto: Pixabay/Unsplash/Giphy


M.Z.

Provjeri još...

Ekskurzija vas može gadno oderati, a njih ne – donosimo priču o školi u kojoj je potpuno besplatna za sve učenike!

Maturanti se odrekli ekskurzije kako bi pomogli bolesnoj učiteljici

Ekskurzija za pamćenje - profesor izbacio osmaše iz sobe usred noći!

ekskurzija pijanstvo prag presedan nastavnica

Još vijesti