Slika nije pronađena

Podaci su pokazali da je ove godine palo najviše gimnazijalaca otkad se provodi državna matura i time nisu završili srednjoškolsko obrazovanje! Ujedno je i pao broj maturanata za oko četiri tisuće...

Državnoj maturi ove godine je pristupilo ukupno 32.045 ljudi, znatno manje od najavljenih 35.891. Učenici strukovnih programa su činili većinu – čak 49%, a gimnazijalci 38,8%, dok je ostalih bilo 12,2% od ukupnog broja. U odnosu na prošlu godinu, broj pristupnika je pao za 1675.No, porastao je broj gimnazijalaca koji su pali jedan ili više predmeta – ima ih čak 649, odnosno 5,2% od ukupnog broja! Jedan predmet je palo njih 599, dva predmeta 39, a tri predmeta čak osmero. Podsjetimo, gimnazijalcima je jedinima državna matura obavezna, a zbog svojeg neuspjeha neće dobiti potvrdu o završetku gimnazijskog obrazovanja. Prošle godine u toj poziciji je bilo 425 maturanata.

Ove godine pristupnici su najlošije napisali ispit iz sociologije – prosječna postotna riješenost iznosi od 30 do 40%, a čak preko polovice (51,2%) ih je dobilo nedovoljan. Jedinice je ekipa pokupila i na ovim ispitima (redoslijedom prema udjelu nedovoljne ocjene) – hrvatskog jezika (osnovna razina), fizike, geografije i informatike.

Odličan su najčešće zaslužili na ispitu iz engleskog jezika (viša razina), njemačkog jezika (viša razina), psihologija i fizika. Evo kako izgleda tablica...


Apsolutno točno (100% riješenosti) imalo je 52 učenika na ispitu iz matematike na osnovnoj razini, slijedi fizika (s 40 skroz točnih ispita), pa niža razina matke (29), engleski na višoj razini (14) i psihologija s tri potpuno točna ispita. Po jedan 100% riješen ispit našao se i među onima koji su polagali filozofiju, francuski na višoj razini, informatiku i logiku.

Najveći je bio broj pristupnika na hrvatskom jeziku (viša razina), matematici (osnovna razina) i na engleskom jeziku (viša razina). Općenito su veliki interes pokazali za tzv. STEM područja, izvještava NCVVO, a analiza pokazuju da ne postoje spolne razlike ni u interesu ni u rezultatima.

Analiza je pokazala i da uspješni učenici dolaze iz svih krajeva Hrvatske i iz svih programa. Ovogodišnja dobitnica nagrade Marin Soljačić i najmaturantica je Iva Madunić iz III. gimnazije Split, koja je ujedno i prva djevojka koja je osvojila ovu nagradu.

Ipak, nisu svi tako rasturili – najčešće ocjene na obaveznim i izbornim predmetima s većim brojem prijava su dovoljan (2) i dobar (3), kao što je vidljivo iz tablice.Sve u svemu, jedna loša godina za maturante!

Foto: NCVVO Screenshot/Profimedia

M.Z.

Provjeri još...

Uskoro na državnu maturu izlazi preko 35 tisuća kandidata – saznajte iz kojih škola dolaze i što pišu!

Objavljeni rezultati državne mature – jeste li iznenađeni ocjenama? ANKETA

DRŽAVNA MATURA Za skoro 36.000 učenika počinje period od 34 dana preznojavanja i muke

NCVVO Državna Matura rezultati analiza

Još vijesti