Slika nije pronađena
Tinejdžeri (očito oni malo dubljeg džepa) sve se češće upućuju u ordinacije plastičnih kirurga kako bi što više ličili filtriranoj verziji sebe, a taj fenomen i psihičku bolest nazvali su 'Snapchat dismorfija'.

Prije su pacijentice uglavnom dolazile sa zahtjevima da imaju nos poput Meghan Markle ili usne poput Kylie Jenner, a sada dolaze ulaze u ordinacije s filtriranim selfijima, rekao je dr. Matthew Schulman, estetski kirurg iz New Yorka za The Huffington Post. Profesorica psihologije na Sveučilištu Northwestern Renee Engeln tvrdi da je problem na psihičkoj bazi još i veći jer zahvaljujući filterima ekipa na društvenim mrežama gubi perspektivu o tome kako zapravo izgledaju pa žele postići ono što je ustvari – iluzija. Zaglađena i sjajna kosa, punije usne, veće oči, potpuna simetrija lica i uklanjanje neravnina na nosu, samo su neki od zahtjeva i zapadnjačkih ideala ljepote.

via GIPHY


Kao da nije dovoljno da se svakodnevno uspoređujemo sa savršenim modelima, sada smo primorani uspoređivati se s lažnom slikom sebe i, naravno, nakon toga se osjećamo loše kada se pogledamo u ogledalo... I to je rezultiralo porastom broja plastičnih operacija u kojima se od doktora traži nemoguće – da pacijenta učine 'editiranim'. Prije ere filtera na društvenim mrežama, fotke su se uređivale profesionalno i to samo za jaka medijska izdanja, a sada su sve fotke 'obrađene' pa se nekako gubimo u stvarnosti...


Naravno, ne pomažu nam ni slavni koji stalno koriste filtere kako bi izgledali (još!) bolje... Zbog toga se javlja mentalna bolest koja pogađa jednog na pedeset tinejdžera – tjelesni dismorfijski poremećaj ili Snapchat dismorfija, a vežemo ju uz nižu razinu samopouzdanja i veći rizik od mentalnih bolesti. No, je li rješenje plastična kirurgija?

Jedino što možemo zaključiti je da je danas (očito) teže nego ikad odrastati i ostati normalan.

Foto: Screenshot Instagram/Giphy

M.Z.

Provjeri još...

Kylie je upravo lansirala filtere za Instagram – tko jedva čeka da ih isproba? ANKETA

Ono kad si ne možeš priuštiti #nofilter – najbolje aplikacije za uređivanje fotki za Instagram

Vidite li razliku? Ovo je filter pomoću kojeg nas lažu beauty blogerice

snapchat instagram Filteri plastična kirurgija bolest

Još vijesti