Slika nije pronađena

Teen385 provjerio je o čemu se tu točno radi i što maturanti mogu očekivati sljedeće godine. Saznali smo da ispit državne mature ipak neće biti odgođen! Ključna institucija za provedbu ispita državne mature, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, ponudilo je Ministarstvu znanosti i obrazovanja rješenja za osiguranje provedbe ispita državne mature.

Cilj ponuđenih rješenja je da unatoč dugoročnom štrajku prosvjetnih radnika, učenici koji će pristupiti polaganju ispita državne mature ne budu u nepovoljnom položaju.

'S obzirom na činjenicu kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja za nadolazeću državnu maturu za pisanje eseja iz hrvatskog jezika ukinulo prag prolaznosti, NCVVO predlaže da se termin pisanja navedenog ispita održi u svibnju 2020. godine. Ovime bi se u prethodno predviđenom terminu održavanja pisanja eseja iz hrvatskog jezika (19. lipnja 2020.) oslobodio jedan dan u kojem bi se umjesto pisanja eseja mogla održati dva ispita izbornih predmeta (u jutarnjem i popodnevnom terminu)', za Teen385 govori Snježana Golubović iz press centra NCVVO-a.Navedene promjene primijenit će se u slučaju nastavka aktualnog štrajka. Ako se štrajk prekine prije idućeg tjedna, neće se mijenjati prethodno usuglašen plan provedbe ispita državne mature.

S obzirom na to da je 2020. godine 25. lipanj radni dan, a ne državni praznik, prema do danas definiranim termina to je olakotna okolnost, jer će se u navedenom terminu moći održati ispiti državne mature.

'Iz svega navedenoga mišljenja smo kako ne bi trebalo doći do pomicanja državne mature i upisa na fakultete, no konačnu odluku o primjeni navedenih prijedloga donosi isključivo Ministarstvo znanosti i obrazovanja', poručuju iz NCVVO-a.

Foto: Giphy/  ra2studio – Shutterstock.com

A.Z.

Pogledajte još:

Učenik 1. srednje mišljenjem o štrajku ODUŠEVIO TISUĆE LJUDI: Oni nisu lijenčine nego vrtlari koji žele da rastemo

Nema više šale? Od utorka se u CIJELOJ HRVATSKOJ štrajka SVAKI DAN!

Matematika fkt može biti opasna! Objašnjavala je zadatak sinu, a onda se dogodila najgora stvar ikad

štrajk informacije Matura obavijest maturanti

Još vijesti