Slika nije pronađena

Logopedija na ERF-u je, kao i prijašnjih godina, pri samome vrhu, nakon čega ju slijede studij psihologije na Filozofskom fakultetu i studij fiziologije na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu.

Iako se prošle godine među 10 najprivlačnijih fakulteta u Hrvatskoj našao i jedan fakultet u Osijeku – engleski jezik i književnost i pedagogija, oba na Filozofskom fakultetu, ove godine potpunu prevlast preuzeli su fakulteti u Zagrebu, piše MojFaks.com.


via GIPHY


Logopedija i dalje prva

Logopedija je još uvijek najtraženiji fakultet s 1351 prijava od čega ju je gotovo pola studenata stavilo kao svoj prvi izbor. Kako ovaj smjer na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu prima samo 50 studenata, gotovo 91 posto studenata koje je stavilo logopediju kao svoj prvi izbor neće dobiti priliku studirati baš ovaj studij.

Nakon jednopredmetne psihologije na FFZG-u s 1096 prijava i stručne fiziologije na ZVU-u s njih 1936, na četvrtom i petom mjestu našli su se Rani i predškolski odgoj i obrazovanje na Učiteljskom fakultetu i studij farmacije na FBF-u, ističe MojFaks.com.


Najviše prijava imaju STEM područja

Dosta zanimljivo, ali je interes za nešto neobičnije studije poput kriminalistike, kilmske i TV režije ili aeronautike znatno pao, a preferencije ovogodišnjih maturanata su, osim spomenutih, više okrenute ka tehničkim, biomedicinskim i prirodnim znanostima. Dakle, medicina, dentalna medicina, arhitektura i neki smjerovi na TVZ-u postali su jedni od najtraženijih studijia, a na desetom mjestu popisa našao se studij dvopredmetne anglistike na FFZG-u.


via GIPHY


Također, Agencija kaže kako je 31.658 prijavljenih kandidata trenutno u sustavu. To znači da ovih 4.114 kandidata, koji su prvih deset fakulteta stavili kao svoj prvi izbor, čine čak 13 posto svih prijavljenih u Hrvatskoj.

Prikazani popisi najtraženijih fakulteta svakako će varirati prije nego li svi ovi budući studenti završe maturu i prije nego što se zaključa sistem. Popis drugih 10 najpoželjnijih fakulteta možete naći na linku - MojFaks.com.

Foto: Freepik/ Giphy

M.S.K./ Izvor 

Pogledajte još:

Šteka ti znanje hrvatskog jezika? Ovo je odlična stvar za utvrditi gradivo za državnu maturu

Državna matura ima sve stroža pravila – čak ni jedan svakodnevni predmet nećeš moći koristiti

Neka je dobra duša objavila priručnike za pripremu državne mature za 3 najteža predmeta - moglo bi ti pomoći

odabir najtraženiji fakultet Fakultet najviše prijava upisi studij obrazovanje Matura maturanti

Još vijesti