Slika nije pronađena

Nakon što su objavljeni novi datumi polaganja državne mature ove godine, neki učenici nisu zadovoljni. Zbog štrajk profesora, došlo je do pomaka nekih datuma mature, a učenike smetaju neke stvari koje se tiču eseja iz Hrvatskog jezika.

Maturanti su se odlučili izboriti sami za sebe. Krajem prošlog tjedna Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo je da se malo promijene datumi pisanja državne mature u ljetnom roku. Kojeg se datuma piše koji ispit možeš pročitati u članku 'Napokon se sve zna! Došao je kalendar polaganja državne mature za školsku godinu 2019./2020.'. Kako su učenici zbog štrajka profesora izgubili nastavne sate koje treba nadoknaditi, neki su pronašli problem. Imaju problem s esejem iz Hrvatskoj jezika. Zbog toga što nastava malo kasni zbog nadoknada, neki smatraju kako bi se dio djela trebao maknuti i da bi se učenicima trebalo dodijeliti maksimalan broj bodova za dio gradova 2. polugodišta 4. razreda – jer zbog gubitka nastave neće stići sve odraditi po planu i programu. Tako su tri učenice Tea, Katja i Tija na Peticiji24.com pokrenule peticiju nazvanu 'Matura 2019./2020.'.


Ovo je njihov tekst koji objašnjava što traže:

'Drage maturantice i maturanti,

Foto: Shutterstock.com -  LstockStudio/ Shutterstock.com - steve estvanik/ Giphy

M.T.

Pogledajte još:

Matematika fkt može biti opasna! Objašnjavala je zadatak sinu, a onda se dogodila najgora stvar ikad

Zabranjuje se tradicija koja u hrvatskim školama postoji već dugo – jer je to izrabljivanje učenika

Biste li ga vi znali riješiti? Otkriveno je pitanje iz testa znanja koji su hrvatski učenici jako loše riješili

zadnjih se dana dosta raspravlja o promjeni rasporeda pisanja mature te bismo voljele da se zajedno potrudimo i pokušamo nešto promijeniti. Po novom rasporedu esej iz hrvatskog piše se već 16.5., a svi znamo da je većina učenika u zaostatku s gradivom zbog štrajka. Ovom peticijom želimo da se neka djela s popisa maknu te da se učenicima dodijeli maksimalan broj bodova za dio gradiva 2. polugodišta 4. razreda.  Sve vas molim da ovu vijest razglasite i pošaljete svim prijateljima kako bismo sakupili što više potpisa jer svaki potpis je bitan.'

Peticija je tu samo tri dana, a do sada su prikupile gotovo 5 000 potpisa. I ti im možeš dati svoj potpis na linku ovdje.

peticija Matura maturanti Državna Matura 2019./2020.

Još vijesti