Dečki

Provedeno je istraživanje koje je otkrilo da su u Hrvatskoj dečki viši od prosjeka, ali i saznalo se u kojem su hrvatskom gradu najviši srednjoškolci, a u kojem najniži.

Nekoliko fakulteta i srednjih škola udružilo je snage i provelo istraživanje u kojem su usporedili visine mladih ljudi iz 8 država koje se nalaze kraj Jadranskog mora. Provodilo se i na dečkima i na curama koji imaju između 17 i 20 godina. Na uzorku od 1803 mladića rezultati su pokazali da najviši srednjoškolci žive u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je prosječna visina 184,1 cm. Rekord posebno postavljaju dečki iz Makarske kojima je prosjek visine čak 187,6 cm. Radi usporedbe, među najvišim ljudima na svijetu su Nizozemci s prosječnom visinom od 182 cm. Suprotno od toga, istraživanje je pokazalo da su najniži dečki u Karlovačkoj županiji, gdje je prosjek svega 180,6 cm.
 

via GIPHY

Stanovnici Hrvatske i BiH imaju jedinstvene genetske predispozicije kada je u pitanju visina, što je ovo istraživanje i potvrdilo.

Kada se pobroje i usporede svi rezultati, prosječna visina mladića je 182,6 cm u svih osam županija, dok je u četiri dalmatinske županije taj prosjek 183,7 cm, a zbog čega su znanstvenici i izvukli zaključak da u Dalmaciji trenutno žive najviši mladići na svijetu, piše Slobodna Dalmacija.

A zbog čega su mladi iz ovog područja toliko visoki?
 

via GIPHY

'Podatak koji se nalazi u mnogim istraživanjima diljem svijeta jest da vršnjaci u povijesti i danas nisu iste visine. Sami znate kada odete u kuće građene prije samo 100 godina da imate problem prolaska kroz ulazna vrata, koja su niska. S današnjim vratima nemate tih problema jer su prilagođena vašoj visini. Poznat je podatak na svjetskom nivou da su osamnaestogodišnjaci viši svakih 10 godina za 1-1,5 cm. S obzirom na to da spominjete istraživanje koje je u ovom trenutku staro 136 godina, znači da bi oni trebali imati razliku od 14 do 20 cm u tjelesnoj visini. To je razlog i zašto su djeca u prosjeku viša od svojih roditelja za 2-3 centimetra', ispričao je dr. sc. Stipan Prce  kineziolog iz metkovske gimnazije za Slobodnu Dalmaciju.

Cijelo istraživanje možete pronaći ovdje.

Foto: imdb-gettyimages/ Giphy

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

Misliš da si previsoka ili preniska? Četiri su načina za bolje prihvaćanje svoje visine

Visina kao mana? Evo zašto je super dejtati s niskim dečkom!

Visina kao problem – do koje godine i koliko rastu cure, a koliko dečki?

Istraživanje visina srednjoškolci Hrvatska najviši najniži

Još vijesti