Slika nije pronađena

Veliko istraživanje koje su provele znanstvenice s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu je pokazalo da su hrvatski srednjoškolci mentalno lošije od očekivanog – oni su tužni, depresivni, nasilni i suicidalni.


via GIPHY


Istraživanje su provele na 4821 učenika (u dobi od 14 do 19 godina) iz 25 zagrebačkih srednjih škola u okviru projekta ‘Pozitivan razvoj adolescenata Grada Zagreba: analiza stanja’, a to je ujedno i prvo sveobuhvatno istraživanje na tu temu u Hrvatskoj, piše Jutarnji.

Pokazalo je da više od 60% učenika uglavnom ne voli ići u školu, da je vršnjačkom nasilju u zadnja četiri tjedana svjedočilo 37,4% njih, dok je 17% bilo žrtvom vršnjačkog nasilja i da se preko 27% učenika osjećalo tužno i bezvoljno tijekom zadnja dva tjedna. I ne samo to, 14,6% ispitanika je barem jednom u životu razmišljalo o počinjenju samoubojstva, 9,4% izradilo je cijeli plan i 4,4% je stvarno pokušalo suicid. 31% ispitanih mladih priznalo da je osjeća simptome anksioznosti, a oko 20% znakove depresije i stresa. Ti podaci veći su čak i od svjetskog prosjeka i u iz godine u godinu raste broj onih koje pogađaju razni psihički problemi... Jedna od znanstvenica, Miranda Novak, za Jutarnji je rekla da će depresija do 2030. godine biti treća bolest svijeta, a 'lijek' je edukacija i podrška.

Veliki problem je i nedostatak stručnog osoblja u školama, naročito psihologa i pedagoga, a na to se osvrnula upravo jedna psihologinja koja radi na pola radnog vremena i ima pune ruke posla.


I iako srednjoškolci generalno ne vole ići u školu, velika većina ipak želi na fakultet – 80% ispitanika planira upisati faks ili visoku školu. 'Nama je to pokazatelj da nam je zaista potrebna ozbiljna kurikularna reforma. Čini mi se da ovakav zastarjeli obrazovni sustav, za učenike digitalnog doba više nije potreban', prokomentirala je znanstvenica Novak za Dnevnik.hr.

Da sve nije tako crno, dokazuje i podatak da 85% mladih ima prijatelje s kojima mogu razgovarati i koji im pružaju podršku. A podršku dobivaju i od roditelja i drugih odraslih – bliskost u obitelji osjeća 75% učenika, a komunikacijom unutar obitelji je zadovoljno 70% njih.

Od ostalih nepohvalnih ponašanja, 22% učenika priznaje da su markirali jedan ili više dana na mjesečnoj bazi. 19,5% mladih se kladilo barem jednom u zadnja tri mjeseca, a 65,5% je konzumiralo alkohol u posljednjih mjesec dana. Osim alkoholnih pića koja se ne smiju legalno točiti maloljetnicima, mladi konzumiraju i, također ilegalnu, marihuanu 26,6% ju je probalo jednom, 14,2% ju je konzumiralo barem jednom u posljednjih mjesec dana.Od naročito stresnih događanja, 30% učenika je doživjelo tešku bolest ili tešku bolest člana obitelji 10% smrt člana obitelji ili bliskog prijatelja, a razvod roditelja 15% ispitanika. U vezi također često doživljavaju nasilje – 13,5% mladih upravo je od partnera doživjelo nasilni čin.

Za kraj valja napomenuti da je ovo istraživanje provedeno u Zagrebu pa daje realnu sliku tamošnjeg prosječnog srednjoškolca, ali je u planu izrada nacionalnog istraživanja u koje će biti uključeni i Split, Osijek, Pula, Varaždin i Rijeka. Što mislite, hoće li tada rezultati biti nešto bolji?

Foto: Facebook/Shutterstock/Giphy

M.Z.

Provjeri još...

HELP 'Nemam novaca za faks, nemam prijatelje, sa starcima ne mogu više i razmišljam o samoubojstvu...'

'Ne mogu se kontrolirati, agresivna sam i zatvorena u sebe' – kako dalje? HELP

'Divljala sam i plakala, a tijelo mi je trnulo' – što napraviti od depre nastane veći problem?

Istraživanje srednjoškolci mentalno zdravlje Hrvatska

Još vijesti