Slika nije pronađena

Pranje ruku  nam je već postala korisna navika, a odavno znamo da je više bakterija na kuhinjskoj spužvici nego u wc školjci. Mislimo da znamo sve o tome gdje se najviše bakterija krije, ali često smo u krivu...

Stvari koje svakodnevno koristimo uvijek držimo uza se i ne želimo ih ispustiti iz ruku. Najbolji primjer za to su mobitel ili laptop. Nerijetko znamo i jesti nad našom tipkovnicom dok surfamo netom, ali nismo svjesni koliko je ta ista tipkovnica prljava.

Ono što često koristimo puno je bakterija i klica, a da to ni ne znamo.

Nakon što saznaš što je sve puno bakterija, dobit ćeš želju da sve oko sebe dezinficiraš:

Torbica

Tvoja predivna ženska torbica je zapravo leglo bakterija. Istraživanja su pokazala da su ženske torbe prljavije od wc školjke, a jedna od pet torbi `posjeduje` bakteriju koja je opasna za ljudsko zdravlje. Ako razmisliš gdje sve ostavljaš svoju torbicu i što sve stavljaš u nju ovo zapravo ima smisla. A i nikada ju nisi očistila, zar ne?Boca vode iz koje redovito piješ

Zasigurno imaš plastičnu bocu ili čašu iz koje često piješ vodu. Vjerojatno tu istu bocu ne pereš baš često...ali, trebala bi početi jer je ne pranje boce  odvratno. Kada piješ, tvoja slina se taloži u boci, a iz sline se stvaraju bakterije. Tada tvoja boca postaje ugodan dom za hrpetinu bakterija.


Novac

Reperi će reći `dirty money`, a mi ćemo se složiti jer novac uistinu doslovno jest prljav. Istraživanja su pokazala da su novčanice rudnik bakterija. Na jednoj novčanici ima toliko bakterija da mogu uzrokovati blažu bolest poput prehlade, a onima koji imaju slabiji imunološki sustav mogu ozbiljno naštetiti.Automobil

Automobil je pokretni dom za bakterije. Koliko god čistili auto on će uvijek biti nedovoljno čist. Istraživanje je pokazalo da automobil u sebi krije preko 700 vrsta bakterija. Te bakterije se nalaze gotovo na svemu- od volana pa do sjedala.


Slušalice

Svi mi volimo slušati mjuzu preko slušalica, ali...slušalice su pune bakterija. Prema slušalicama se odnosimo vrlo jednostavno- puno ih koristimo, a rijetko kada ih čistimo. Vrlo je bitno čistiti slušalice jer one mogu prenijeti bakterije u ušni kanal što može biti opasno.


Mobitel

Kada tipkamo po mobitelu tada tipkamo i po carstvu bakterija. Mobitel ima 18 puta više bakterija nego javni wc. Uvijek diramo mobitel i uglavnom ga stavljamo na topla mjesta koja su idealna za nastanak bakterija poput džepa ili torbe. Najpametnije bi bilo kupiti maramice za dezinfekciju i svako malo brisati mobitel.


Tipkovnica

Rijetko kada se sjetimo prebrisati tipkovnicu što nije dobro. Dokazano je da je tipkovnica prljavija od wc-a. Jedno istraživanje je pokazalo da se na tipkovnici kriju  klice i bakterije koje su štetne za zdravlje. Pronađena je bakterija koja uzrokuje trovanje hranom. Obavezno čisti tipkovnicu!
bakterije nečistoća klice

Još vijesti