Slika nije pronađena

Nedavno smo pisalo o Karlovcu, prije toga o Zmijavcima, a prvi su školske uniforme uveli u Šibeniku. Sada je na red došao i Zagreb, a kao što je to bilo očekivano – neki su opako protiv, dok je drugima to skroz cool.

Najkasnije do 15. veljače sve osnovne škole u Zagrebu morale su Gradskom uredu za odgoj, obrazovanje i sport dostaviti ispunjenu anketu jesu li za to da se uvedu školske uniforme. Kako piše Index.hr, 50 posto škola u Zagrebu odlučilo se za uniforme, a ostalih 50 posto bili su protiv tog prijedloga.

50 posto ZA, 50 posto PROTIV

Oni koji su glasali za, dobit će uniforme već nakon Uskrsa, a cijenu koja iznosi milijuna kuna platit će grad Zagreb. Učenici će nositi majice ili košulje, a odluku o tome donijeli su roditelji koji su ispunjavali ankete i potom ih predali ravnateljima.

Ovo su Zagrebačke škole koje dobivaju uniforme:'Svjesni razlike da je gotovo u svakom razrednom odjeljenju moguće naći djevojčicu ili dječaka koji su iz nekog razloga odbačeni i isključeni iz grupe, ovim putem pokrećemo inicijativu za uvođenje školskog kodeksa odijevanja, tj. školske odore u osnovnim školama grada Zagreba, a kojim bismo omogućili djeci da održe status institucije u kojoj se dijete osjeća prihvaćeno, bez obzira na socijalnu sredinu iz koje dolazi', stoji u dopisu koji je potpisao Ivica Lovrić, pročelnik gradskog ureda, a dopis je bio slan na adrese ravnatelja i ravnateljica škola.


Škole će same dizajnirati uniforme

Svaka škola moći će sama dizajnirati odoru, a za one koji je ne mogu sami dizajnirati, Grad će za njih osigurati stručne dizajnere.


Odjeća bi trebala biti jednostavna, udobna za nošenje i prilagođena godišnjem dobu (majica, košulja) i njome bi se trebalo istaknuti pripadanje određenom razrednom odjelu ili školi u cjelini', piše u dopisu gdje je naglašeno da se mole ravnatelji škola da uvažavaju mišljenje učenika pri kreiranju.

'Svi trebaju imati priliku argumentirano obrazložiti svoje stavove, a učenicima valja omogućiti zadovoljenje potrebe za isticanjem vlastite osobnosti, osobito u sredinama u kojima je nošenje određenih ukrasa, nakita ili vjerskih simbola dio osobnosti ili znak pripadanja nekoj zajednici', piše u dopisu koji je objavio Index.hr.


Mi ćemo vas pitati – što vi mislite o tome? Sviđa li vam se ideja školskih uniforma?
Loading...

Foto: Shutterstock/Twitter Vojislav Mazzocco
I.I./Index.hr

Pročitajte još:

I treća škola u Hrvatskoj uvela uniforme – više nema razlike među učenicima

Svi u istome: Osnovna škola u Karlovcu dobila školske uniforme

Šibenski učenici dobili 'uniforme' – evo kako izgledaju i što misle o tome

Zagreb Škola Učenici uniforma školska uniforma

Još vijesti