učenica razmišlja

Kao nekadašnja učenica strukovne škole i kao sadašnja učenica gimnazije pokušat ću navesti neke razlike u strukovnom i gimnazijskom obrazovanju koje bi mogle olakšati odluku.

Strukovna Vs. Gimnazija
Zašto DA strukovna?

1.Nakon 3,4 godine možeš krenuti raditi u svojoj struci! Što je struka traženija, veće su šanse i za zapošljavanjem. Osim toga neke tvrtke ti osiguravaju posao već i u srednjoj školi (ako je tvoje zanimanje traženo).

2.Možeš se besplatno školovati + dobivati svoju plaću! U nekim školama učenici dobivaju novac za rad na praksi. Nije li to super?

3.Ne moraš se stresirati oko državne mature! Ako si učenik strukovne škole (i nemaš namjeru ići na faks) ne moraš se stresirati oko državne mature. Ako i želiš na faks, čak i da ne prođeš maturu imaš svoje zvanje!

Zašto DA gimnazija?

1.Imaš dobru pripremu za upis na fakultet koji god poželiš! Dok u strukovnoj školi veću pažnju imaju 'strukovni predmeti' bitni za tvoj budući posao i time je učenicima strukovne škole teško/gotovo nemoguće položiti državnu maturu bez dodatnih priprema.

2.Široko opće znanje! Dok se u strukovnoj školi ima naglasak na određenom području/predmetima, u gimnaziji se uči od svega po malo (što znači da ćeš imati veći doticaj s raznim predmetima i možda pronaći nešto novo što će te zanimati, a što ne bi otkrio da si upisao neku strukovnu školu).

3.Prednost na upisu za faks! S obzirom da gimnazijalci nemaju svoje zvanje, oni su u prednosti na upisu za faks. Čak i da želiš iz veterinarske škole na veterinarski fakultet, (bez obzira što imaš znanje o toj struci, a gimnazijalac je učio općenito), gimnazijalac ima prednost pri upisu!

Dakle, što je bolje? Ovisno o tvom prioritetu. Ako ti faks nije najvažnija stvar na svijetu, možeš upisati i strukovnu školu. Ukoliko jednog dana želiš biti pravnik ili možda liječnik, upiši gimnaziju.

Pogledajte još:

Zašto se tvoja prijateljica ponaša čudno? Znakovi koji pokazuju da je možda ljubomorna na tebe

Sviđaš li se nekome ili ne? Ovo su znakovi koji pokazuju jesi li im stvarno simpatična

Kako (pre)živjeti s roditeljima?

teen novinar odabir srednje strukovna ili gimnazija

Još vijesti