Učenica

Pošto sam ove godine završila srednja školu i maturirala sa dobrim ocjenama, voljela bih podijeliti nekoliko savjeta za buduće maturante da im ta zadnja godina prođe u što manjem stresu.

1.Matura nije strašna
Svi profesori već od prvog srednje vam spominju maturu i plaše vas s tim tijekom cijele 4 godine, ali bespotrebno. Matura je napravljena tako da je svi mogu proći i sama procedura prije mature je kompliciranija od same mature. To ne znači da ne morate ništa učiti, naprotiv, morate ponoviti sve i potruditi se, ali ne morate se ubijati od učenja i zatvarati u kuću.

2.Organizacija je bitna
Ove godine uz sve školske ispite morate učiti i za maturu, a od toliko obaveza može se dogoditi da zaboravite da vam škola traje mjesec dana kraće nego ostalima. Rasporedite si obaveze i riješite ih na vrijeme da zadnja dva tjedna možete uživati jer zadnja 2 tjedna kad ste maturanti su najbolja.

3.Nije sramota ići na pripreme, ALI...
Ako vam matematika npr. ne ide i strah vas je da nećete moći položiti taj predmet bez priprema, slobodno se upišite, nije sramota i većina će ići na pripreme, ali tamo se također morate truditi i biti redovni. Međutim ako imate iz nekog predmeta 5, ili 4, možete se sami pripremiti kod kuće i ne morate trošiti novce na ono što vam ide samo da bi bili sigurniji u svoje znanje.

4.Birajte fakultete prema onome što volite, ali i prema vašim mogućnostima
Ako ste cijelu srednju školu jedva prolazili s 2 iz matematike i fizike, nemojte se odlučiti u 4. srednje da želite upisati medicinu i krenuti na sve moguće pripreme jer vam neće pomoći i samo ćete se na kraju razočarati. Birajte nešto što volite i što je u skladu s vašim mogućnostima.

5.Ako vam se pruži prilika odite na ekskurziju/kamp jer ćete nešto novo i naučiti, a možda i upoznati neke nove ljude
Nemojte se u četvrtom razredu ograničiti samo na učenje i misliti da je to jedino što morate raditi, odite na ekskurziju ili neki kamp. Ja sam npr. otišla na njemački jezični kamp i poboljšala znanje njemačkog jezika, a upoznala i novog prijatelja kojeg ovim putem pozdravljam ako čita ovo.

6.Ne živcirajte se oko gluposti jer se sve na kraju riješi
Kako nisam bila omiljena u razredu neke stvari koje su me živcirale su bile: s kim ću plesati kvadrilu, s kim ću ulaziti u salu na maturalnoj pošto smo morali ulaziti s nekim iz razreda, a ne pratnjom iako smo mogli imati pratnju, s kim ću sjediti za stolom na maturalnoj itd. Te sitnice nisu bile vrijedne mojih živaca jer se na kraju sve riješilo. Zapamtite, te ljude nakon matura i maturalne nećete više nikada vidjeti zato im slobodno i možete im reći što god hoćete.

7.Ako nemate dečka/curu povedite prijateljicu/prijatelja, brata na maturalnu
Ja nisam imala dečka i cijelo vrijeme sam razmišljala koga bih mogla povesti i na kraju sam se odlučila za prijateljicu iz osnovne koju isto ovim putem pozdravljam, šo je ispala odlična ideja. Super smo se zabavile i naplesale i nije bilo nikakvih neugodnih trenutaka.

To bi bilo to i svim budućim maturantima želim poručiti, sretno, možete vi to!

Ukoliko se i ti želiš okušati u pisanju, tu je naša rubrika Teen novinar. Svatko može sudjelovati u kreiranju sadržaja za ovu rubriku! Možeš nam napisati članak na koju god temu želiš, ovisno o tvojim interesima i hobijima te poslati na mail teen385@novatv.hr

teen novinar srednja škola maturanti savjeti zadnji razred srednje kako preživjeti srednju

Još vijesti