kontracepcijske pilule

Prema jednom istraživanju koje je provedeno na više od 264 tisuće žena, otkriveno je kakav učinak oralne kontracepcijske pilule mogu imati na žene, osobito nedugo nakon početka korištenja.

U studiji objavljenoj u časopisu „Epidemiology and Psychiatric Sciences“ pojašnjeno je kako su tinejdžerice u najvećem riziku, jer su imale 130% veću stopu depresije.

Zašto je to tako? Therese Johansson, doktorandica s Odjela za imunologiju, genetiku i patologiju na Sveučilištu Uppsala u Švedskoj, rekla je kako se snažan utjecaj kontracepcijskih pilula na tinejdžere može povezati s hormonalnim promjenama uzrokovanim pubertetom.

Primijećeno je kako kod tinejdžerica koje su uzimale kontracepciju postoji šansa za razvoj depresivnih stanja, čak i nakon što su ih prestale koristiti. Taj efekt nije primijećen kod starijih žena.

Kontracepcijske pilule imaju svoje dobrobiti i štite od neželjene trudnoće.

„Iako kontracepcijske pilule imaju mnoge prednosti za žene, i liječnici i pacijenti bi trebali biti informirani o ovim i prethodnim istraživanjima“, rekla je Therese Johansson u priopćenju za javnost. 

kontracepcija istraživanje o kontracepcijskim pilulama utjecaj kontracepcijskih pilula na žene kontracepcijske pilule i tinejdžerice kontracepcijske pilule i problemi

Još vijesti