Slika nije pronađena

Seks je sjajan, ali često je tabu tema zbog mnogih neželjenih posljedica koje bi mogle nastati kao posljedica toga.

Imate li ponekad osjećaj da postoji toliko mnogo načina na koji seks može poći po zlu? Kondom bi mogao puknuti, mogli biste zaboraviti popiti tabletu ili vam odabrana metoda kontracepcije ne pruža zaštitu koju ste mislili da pruža. Ponekad možda uopće ne koristite kontracepcijsko sredstvo, nego koristite 'prekinuti snošaj' kao metodu zaštite od trudnoće. Međutim, kao što vjerojatno već znate, to nije najučinkovitiji oblik kontracepcije, uglavnom zbog nečega što se naziva predejakulat. Više o predejakulatu i tome kolika je šansa za trudnoću, ispričala je dr. Bhuyan za Seventeen.Što je predejakulat?

Možda se pitate, što je uopće predejakulat? U osnovi, to je upravo ono na što prvo pomislite da bi to moglo biti. Predejakulat je tekućina koja izlazi iz penisa tijekom uzbuđenja, prije orgazma i ejakulacije, objašnjava dr. Bhuyan. Iako je njegova glavna svrha to da djeluje kao lubrikant za vrijeme seksa, predejakulat može sadržavati nešto sperme, zbog čega ljudi često naiđu na problem.Možete li zatrudnjeti od toga? Kakve su šanse?

Kad par koristi metodu prekinutog snošaja kao oblik kontracepcije, ne uzimaju u obzir spermu koja je u predejakulatu. Dakle, ako imate seks s nekim i on je uklonio penis prije ejakulacije, predejakulat je već bio izlučen, što znači da će u vašoj vagini biti sperme. Doktorica Bhuyan procjenjuje da postoji oko 14-24 posto šanse za trudnoću od predejakulata, čak i prekinete snošaj netom prije same ejakulacije.Kako možete spriječiti da predejakulat izazove neželjenu trudnoću?

Jedini način da se spriječi to da predejakulat (ili bilo koja vrsta ejakulata, kad smo već kod toga) izazove neželjenu trudnoću je korištenje pouzdanog oblika kontracepcije. Doktorica Bhuyan predlaže kondom ili kontracepcijsku pilulu. Također, kaže da je važno koristiti kondom kad god postoji kontakt između vagine i penisa. Iako to neće u potpunosti ukloniti šanse za trudnoću, znatno će ih smanjiti. Isto tako, metoda prekinutog snošaja vas definitivno ne štiti od spolnih bolesti od kojih bi se također trebali zaštititi – kondom je naučinkovitiji za sprečavanje zaraze bilo kakvom spolnom bolesti.
Ako imate bilo kakvih drugih pitanja, obratite se svom liječniku. On/a će vam sigurno pomoći profesionalno i iskreno odgovoriti čak i na vaša najneugodnija pitanja.


Foto: Unsplash/ Giphy

M.S.K./ Izvor

Pogledajte još:

OPREZ! Ovo biste trebali znati prije nego uopće pomislite nekome poslati golišavu fotku

Što se dogodi kad se upustiš u spolni odnos, a nisi izvadila tampon?! Posljedice mogu biti svakakve

Vrijeme je da ih otkriješ i ti! Ovih 13 stvari ti nitko nikad nije rekao o gubitku nevinosti

Tijelo prekinuti snošaj #zdravlje predejakulat Trudnoća kontracepcija seks savjeti

Još vijesti