Trnoružica i Pepeljuga

Većina je nas odrasla uz bajke o Trnoružici ili Pepeljugi, gdje sve djeluje idilično i završi sretno. Možda želite živjeti u bajci, ali očito da nije niti tamo sve tako čarobno, kako na prvu izgleda.

Kako drugačije objasniti to što su omiljeni likovi iz ovih priča poslužili doktorima, kako bi lakše imenovali i pobliže objasnili neke medicinske poremećaje i dijagnoze.

Da, postoje ozbiljna medicinska stanja koja su nazvana po omiljenim likovima iz bajki.

1. Kompleks Pepeljuge

Ovaj je termin javnosti prvi puta približila i predstavila Colette Dowling u svojoj knjizi „Cinderella Complex“. Prema njezinom mišljenju, ovaj se kompleks može prepoznati u onim djevojkama koje se odnose pasivno prema životu i koje ne žele preuzeti odgovornost za svoje postupke. „Pepeljuge“ ne žive u stvarnosti, već zamišljaju bolji život tamo negdje daleko. One sanjaju o princu iz bajke koji će ih spasiti i omogućiti im život iz snova. Možda vam to može biti san kad imate 9 godina, ali je problem ako u taj san vjerujete u nekoj zrelijoj dobi.

 

2. Sindrom Rapunzel

U ovom slučaju, ovaj sindrom ne bismo mogli direktno povezati s likom Rapunzel, ali u medicinskoj literaturi dobila je ime po dugokosoj djevojci iz popularne bajke braće Grimm.  Znanstveni naziv za ovaj poremećaj je trihofagija, što bi u prijevodu sa starogrčkog označavalo nekog tko jede vlastitu kosu ili dlaku. Iako je riječ o rijetkom poremećaju, ali u svijetu medicine naišli su na pacijente kojima se s vremenom u želucu stvorilo cijelo klupko dlaka, a koje tijelo više nije moglo probaviti.

3. Sindrom Petra Pana

Iako ova dijagnoza nije službeno priznata u svijetu medicine, svejedno se ovaj izraz koristi za opisivanje odrasle osobe koje imaju poteškoće prihvatiti činjenicu da više nisu djeca. Izraz je naravno nadahnut izmišljenim likom Petra Pana, čarobnog dječaka koji odbija odrasti. To su svi oni ljudi koji se ne mogu ili ne žele suočiti s odgovornostima koje nosi „odrasli život“. Često imaju probleme s ispunjavanjem društvenih i profesionalnih obveza te pokazuju neodgovornost u svim segmentima života.

 

4. Sindrom Wendy

Ako znate bajku o Petru Panu, onda zasigurno znate tko je bila Wendy Darling. Dakle, riječ je o mladoj djevojci koja iz dana u dan preuzima sve obveze na sebe te pazi na „izgubljene dječake“. Dakle, Wendy će dati sve od sebe kako bi usrećila druge. Kako u knjizi, tako i u stvarnom životu, cure koje posjeduju ove karakteristike, u sebi imaju imperativ da udovoljavaju drugima. Često takve cure završe upravo s dečkima koji pate od sindroma Petra Pana, o njemu vode brigu te preuzimaju sve njegove obveze na svoja leđa.

5. Sindrom Trnoružice

Sigurni smo da znate priču o Trnoružici koja je na svoj 16. rođendan usnula stoljetni san. Bajka o uspavanoj ljepotici očito je podsjetila medicinske znanstvenike i istraživače na rijedak neurološki poremećaj pa su Kleine-Levinov sindrom prozvali još i „sindromom Trnoružice“. Riječ je zapravo o ozbiljnom neurološkom poremećaju, u kojem se osoba susreće s pojačanom pospanošću. Takve osobe mogu prespavati i veći dio dana, ali biti toliko pospane da nisu u stanju obavljati ništa. Nakon što takvo razdoblje završi, pacijenti mogu doživjeti poremećaje raspoloženja i sjećati se malo ili nimalo onoga što se dogodilo.

 

6. Sindrom Alice u zemlji čudesa

Sigurno znate priču o Alici, djevojčici koja je pala u bunar te otkrila neki novi svijet u kojem likovi mogu mijenjati veličinu, oblik i volumen. U medicinskoj praksi upravo je Alica poslužila za imenovanje rijetkog sindroma u kojem pacijenti stvarnost doživljavaju iskrivljeno. Riječ je o rijetkom stanju koje izaziva privremene epizode iskrivljene percepcije i dezorijentiranosti. Oboljeli od sindroma mogu neke objekte vidjeti manjima ili većima nego što jesu.

 

 

bajke braća Grimm trnoružica pepeljuga medicinska stanja bolesti

Još vijesti