Top Gun 2 i Elvis

Izašle su nominacije za Oscare i kao i uvijek – sve su oči bile uprte u glavne kategorije. To su one za film godine, glumca godine i glumicu godine. Nominacije za film godine je dobilo 10 filmova.

Oscari su i dalje najveća filmska nagrada koju neki film i ljudi koji su radili na njemu mogu dobiti. Samo biti nominiran je već velika stvar. Oscari se ove godine održavaju u Los Angelesu 12. ožujka, a iako do tada ima još dosta vremena, već su sada izašle ovogodišnje nominacije. Sve su oči uvijek uprte u glavne kategorije, a ipak, najglavnija kategorija je ona za „Najbolji film“, točnije film godine. Ove se godine na listi našlo više od nekoliko filmova koji su kroz godinu stvarno osvojili publiku i oborili rekorde. Neki su masovno popularni, drugi ne toliko. Evo kojih se to 10 filmova ove godine bori za titulu „Filma godine“ na Oscarima.

1.All Quiet on the Western Front
Ove se godine na Oscarima natječe i jedan Netflixov film. Nevjerojatno, ali istinito. Ratna drama o Prvom svjetskom ratu je oduševila gledatelje. Zvuči dosadno, ali nije!

2.Top Gun: Maverick
Top Gun je pomeo konkurenciju u kinima prošle godine, a hoće li mu isto uspjeti i na Oscarima?

3.Women Talking
Glavna kategorija na Oscarima je većim dijelom rezervirana za ozbiljne drame, a ovo je jedna takva. Bavi se problemom serijskih silovanja u izoliranoj religijskoj zajednici.

Filmovi 2023. Filmovi koji izlaze 2023. godine, a koje jedva čekamo: Za ovih 15 si stavljamo podsjetnike

4.Everything Everywhere All at Once
Jedan film koji je oduševio apsolutne sve! Totalno je fora, a u njegovom je središtu sredovječna Kineskinja koja je slučajno zapala u ludu avanturu u kojoj sama mora spasiti čovječanstvo.

5.The Banshees of Inisherin
Priča o dva prijatelja u kojoj jedan od njih odluči okončati to prijateljstvo, a njegova odluka na kraju ima ozbiljne posljedice za njih oboje.

6.Triangle of Sadness
Komedija-drama o curi i dečku koji su modeli i koji se priključuju bogatima na putovanju kruzerom. Brod potone, a nekoliko njih, uključujući ranije spomenuti par, prežive. Radi se o crnoj komediji.

7.The Fabelmans
Film koji je režirao Steven Spielberg, a koji se mnogima dopao. U ovom filmu Spielberg zapravo daje intimni uvid u svoje djetinjstvo. U centru filma je mladić koji otkrije potresnu obiteljsku tajni koja ga potakne da se počne baviti filmovima.

8.Avatar: The Way of Water
Nakon puno godina, došao je i novi Avatar i obara rekorde u kinima. Iako traje malo duže, svi su ga pohrlili gledati u kina. Reakcije su podijeljene, ali ipak je uspio nominirati se u ovoj prestižnoj kategoriji.

Filmovi 2022. Najbolji filmovi koji su izašli 2022. godine: Ako još nisi – pogledaj ovih 10

9.Elvis
Priča o Elvisu Presleyju je itekako zaslužila biti nominirana u ovoj kategoriji. Film je oduševio, a pogotovo glavni glumac koji je odlično skinuo Elvisa.

10.Tar
Film prikazuje pad izmišljene skladateljice i dirigentice Lydije Tár. Za razliku od većina na ovoj listi, nije toliko popularan, ali Oscari su ga prepoznali kao kvalitetan film.
 

oscari 2023. dodjela oscara nagrada Oscar nominirani filmovi glavna kategorija film godine Najbolji film

Još vijesti