Horor filmovi

Od početka postojanja Oscara do danas, samo je 6 horor filmova uspjelo doći do toga da dobije nominaciju za 'Najbolji film'. Ovi su se jedini uspjeli izdvojiti.

Najprestižnija dodjela filmskih nagrada 'Oscari' postoje skoro 100 godina, a u svih tih skoro 100 godina (ili točnije 94 godine), samo je 6 filmova u žanru horora bilo nominirano za glavnu nagradu 'Najbolji film'. Samo njih 6! Zvuči nevjerojatno! Navikli smo da filmovi koji se pojavljuju na Oscarima i koji pokupe najviše nagrada zapravo većini niti nisu zanimljivi i zabavni. Često to budu neki koji se bave ozbiljnim temama, društvenim problemima, biografije i naravno drame. Čini se kao da su horori zakinuti! Ima itekako dobrih filmova u ovoj kategoriji, a ako se pita Oscare, samo njih 6 je zapravo dovoljno dobro da mogu biti nominirani u glavnoj kategoriji. Evo koji.

The Exorcist

Prvi horor koji je ikada dobio nominaciju za 'Najbolji film' na Oscarima je 'The Exorcist'. Naravno, nagradu nije odnio. Radnja prati istinitu priču o 12-godišnjakinji koju je opsjeo demon, a čija joj mama uz pomoć svećenika pokušava pomoći. Ovo je definitivno filmski klasik. Na Oscarima je dobio čak 10 nominacija u različitim kategorijama, a osvojio samo jednu, i to u kategoriji 'Najbolji adaptirani scenarij'.

Jaws

'Ralje' su drugi film nominiran za Oscara, ali naravno, ni on nije osvojio nagradu za najbolji film. Kada je izašao, posto je najgledaniji film do tada, ostvario je najveću zaradu ikada. Ipak, to nije bilo dovoljno da osvoji i Oscara, ali barem je osvojio nominaciju.

The Silence of the Lambs

Priča o Hannibalu Lectoru je još jedan od onih kultnih horora. I šok – ovaj je zapravo i osvojio nagradu za 'Najbolji film'. Tako je to postao jedini horor IKADA koji je osvojio Oscara za 'Najbolji film'. Niti jednom drugom za sada to još nije uspjelo.

The Sixth Sense

Nominiran u 6 kategorija, a nije osvojio niti jednu nagradu. Dječak koji može komunicirati s duhovima nikoga nije ostavio ravnodušnim, ali to ipak i dalje nije bilo dovoljno za osvojiti Oscara gdje je konkurencija opaka.

Black Swan

Tu dolazimo do filma koji zapravo nije horor u tradicionalnom smislu tog žanra, ali ga se tu svrstava. Ovo je više psihološki triler nego horor. Prati turbulentan put do uspjeha jedne balerine i njene pokušaje da ne poludi nakon što dobije glavnu ulogu u baletu 'Labuđe jezero'.

Get Out

Zadnji je na listi film od prije pet godina i to je bio zadnji horor za sada nominiran u glavnoj kategoriji na Oscarima. Svi koji su ga pogledali se sigurno mogu složiti da je to definitivno i zaslužio jer je ODLIČAN.

Horor film 'Men' Horor koji nije za svakoga: Čak i oni najhrabriji priznali da su se prepali nekih scena

Harry Potter i It Koji sljedeći film gledati? Slavne osobe su otkrile svoje najdraže filmove - imamo 15 preporuka

Filmovi horor filmovi horror oscari nagrada Oscar Najbolji film nominirani

Još vijesti