Menstruacija

Snalaženje tijekom menstruacije može biti nepoznato i zastrašujuće. Nema točnih pravila i s toliko informacija vani, teško je razlučiti što je istina, a što je jednostavno obična besmislica. I što se tiče mitova o menstruaciji, čuli smo gotovo svaki od njih.

Menstrualni grčevi Imaš mengu? Onda u sljedećim danima nikako ne bi smjela raditi ovih 9 stvari


Svaka glasina ili zabluda koju si do sad čula, od toga da te pojedu morski psi ako si u moru dok imaš mengu do toga da se ciklusi mogu sinkronizirati ako se se ti i frendica često družite, znamo za svaku. Dakle, kako bismo ti pomogle u potrazi za istinom i jasnoćom, odlučile smo izdvojiti 5 najpopularnijih mitova o menstruaciji i reći ti istinu.

1. Tvoja menstruacija se sinkroniziraju s drugim djevojkama
Zvuči logično, zar ne? Neka vjerovanja tvrde da kad se grupa žena okupi, bilo da su u istoj kući, uredu ili bilo gdje u blizini jedna druge, događaju se čarobne stvari i njihovi ciklusi se usklađuju. Iako nam je žao što ti to moramo reći, ispada da je vjerojatno samo velika slučajnost. Iako postoje neka istraživanja koja sugeriraju da bi moglo biti nešto u „teoriji sinkroniziranja“ nema definitivnog dokaza, a i istraživači su se usuglasili da je to samo slučajnost. Činjenica je da većina žena obično ima cikluse između 26 i 31 dana, pa je prirodno da će doći do nekog preklapanja.

 2. Svaki menstrualni ciklus traje 28 dana
Neke djevojke imaju cikluse točne kao švicarski sat. Druge ne. Neke možda preskoče mjesec dana, dok druge mogu dobiti menstruaciju jednom svaka tri mjeseca. Iako je istina da se tipičan ciklus događa svakih 28 dana, naša su tijela različita i ne postoje dva identična menstrualna ciklusa. Ako ti ciklus traje između 21 do 35 dana, nemaš razloga za brigu, to je normalno. Drugim riječima, potpuno je normalno imati menstrualni ciklus koji traje samo 21 dan ili čak 35 dana. Čimbenici poput stresa, bolesti i hormona također mogu utjecati na menstrualni ciklus, rezultirajući odgodom menstruacije ili ponekad čak i izostankom. Ali najvažnije je da slušaš svoje tijelo. Na kraju krajeva, nitko ga ne poznaje bolje od tebe. Dakle, ako osjetiš da nešto nije u redu, možda je dobra ideja posjetiti liječnika.

3. Ne možeš plivati kad imaš menstruaciju
Još jedna u nizu suludih zabluda. Tvoja menstruacija ti nikako ne bi trebala stajati na putu u bilo kakvim aktivnostima, pa čak ni plivanju. Potpuno je sigurno i higijenski kupati se i plivati za vrijeme menstruacije. Nećeš povećati rizik od infekcije i sigurno te neće pojesti morski psi.

via GIPHY

4. Menstrualna krv je „prljava krv“
Menstruacija je mnogo toga. Naravno, može biti nezgodna, dosadna i bolna ponekad. Ali jedna stvar koja nije je prljava. Menstruacija je prirodan, biološki proces koji pogađa više od polovice svjetske populacije. Dakle, nikada ne bi trebalo biti nešto o čemu se sramimo govoriti otvoreno. Ako ništa, trebale bismo slaviti svoju menstruaciju, ne skrivati je, ona je ipak pokazatelj zdravlja i funkcionalnog organizma . I kad malo razmisliš, prilično je nevjerojatno što naša tijela mogu, i vrijeme je da im damo priznanje koje zaslužuju.

5. Nemoguće je ostati trudna za vrijeme menstruacije
Sigurne smo da si čula ovaj mit prije, i krajnje je vrijeme da raščistimo s dilemama i postavimo stvari na pravo mjesto. Vjerojatnost začeća tijekom menstruacije vrlo je mala, ali i dalje se može dogoditi, posebno ako imaš kraći menstrualni ciklus ili neredovite menge. Recimo, primjerice, ako ti ciklus traje svakih 21 do 24 dana - to znači da nećeš imati toliko vremena između menstruacije i ovulacije, što bi potencijalno moglo dovesti do trudnoće. Najbolja opcija za sprječavanje trudnoće je korištenje kontracepcije.


Razne zablude i mitovi se neće prestati pojavljivati. Razne teorije niču svaki dan, ali neka te to ne zabrinjava. Kada si u nekoj dilemi ili samo želiš saznati informacije uvijek se možeš obratiti stručnoj osobi, to može biti školska liječnica ili tvoj ginekolog, važno je samo da informacije uvijek tražiš iz provjerenih izvora.

Menstrualni ulošci Greške koje radimo kada imamo mengu: Nemoj ovih 8 ponoviti i sljedeći put kad ti dođe

menstruacija menga mitovi istina zablude

Još vijesti