Pranje zubi

Svi zube peremo na isti način – stavimo pastu na četkicu, četkamo zube i na kraju ispiremo usta s vodom. No, jedan od ovih koraka koje radimo je pogrešan, kako tvrdi profesor stomatologije.

Ne postoji puno načina kojima peremo zube zato jer je najpopularniji onaj jedan gdje svi radimo iste korake tijekom pranja. Baš u tom načinu kojeg svi radimo, postoji jedan problem. Taj problem je ispiranje usta i usne šupljine vodom nakon što smo iščetkali zube pastom. Nije potpuno pogrešno što to radimo, jer na taj način apsolutno svi peremo svoje zube, ali kako navodi Edmond Hewlett, profesor stomatologije na Sveučilištu u Kaliforniji, ispiranjem usta odmah nakon četkanja mičemo najbitniji sastojak koji se nalazi u pasti za zube. U pitanju je fluorid, kako piše Cnet, koji služi tome da naša caklina ostane tvrda i otpornija na razne kiseline.

via GIPHY

Te kiseline uzrokuju karijes, zato nam je sada jasnije zašto je fluorid bitan sastojak paste za zube. Prema profesoru, usta ne bismo trebali ispirati nakon četkanja već bi trebali pričekati 15 minuta i tek onda popiti malo vode, a naša slina bi trebala sama ukloniti ostatak paste koja je ostala u zubima. No, još je naveo da nije potpuno pogrešno ako i ispiremo usta, jer neki učinak pasta ipak ostavlja. Ovaj savjet je samo za sve one koji žele izvući maksimum iz paste za zube kako bi im zubići bili ekstra zdravi!

Žuti zubi Zubi su ti žuti i nakon redovitog pranja? Razlog je možda jedan od ovih 6 koje radimo svaki dan

Slika nije pronađena Doručak pa pranje zubi ili pranje zubi pa doručak? Postoji samo jedan pravilan redoslijed – znaš li ga?

Zubi Pranje zubi zdravi zubi trik ispiranje usta #zdravlje

Još vijesti