Slika nije pronađena
Pubertet je razdoblje u tvom životu kad se sve počne mijenjati, a ti se nalaziš u situacijama koje su ti ttly strane. Ali, kako preživjeti pubertetske godine?

Odrastanje je često jako teško, a pogotovo jer te nitko za njega nije pripremio kako treba. Ovih 12 stvari sigurno ti nitko nikad nije rekao, a možeš ih itekako očekivati.

via GIPHY


1. Puno vremena provest ćeš u pronalaženju samog/same sebe
Pubertet je razdoblje kada se mijenjaš kao osoba, događaju se promjene na tvom tijelu, imaš neke nove interese, a sve to može biti teško prihvatiti. Sigurno ti nitko dosad nije rekao da je odrastanje razdoblje 'traženja sebe kao osobe'. Postaješ odrasla osoba i počinješ razmišljati o svojim budućim ciljevima, a to ponekad može biti jako zbunjujuće.

via GIPHY

2. Imat ćeš veću odgovornost
Odrastanjem automatski dobivaš i veću odgovornost što nije uvijek najjednostavnije. Ako si ikad mislio/la da je velika odgovornost super i jedva čekaš da se nešto i tebe pita, gadno si se prevario/la. Jedina dobra stvar u svemu ovome je da s većom odgovornošću dolaze i veća prava, a to znači da ćeš moći dulje ostajati vani i više smjeti izlaziti. Ne zvuči tako loše, zar ne?

3. Kod tebe će se javiti seksualni nagon
I ovo je jedna od stvari koje će ti se početi događati tijekom puberteta, a teško da će te netko na to upozoriti. To može biti jako zbunjujuće ako nisi informiran/a oko svega što se tiče seksa i osjećaja koji ti dosad nisu bili poznati.

via GIPHY

4. Shvatit ćeš da život nije uvijek jednostavan
Kad si dijete, roditelji uglavnom sve obavljaju umjesto tebe i ne zamaraju te ozbiljnim problemima i stvarima koje se baš svima događaju. Kad počneš odrastati, tek onda skužiš da život nije jednostavan i da se ponekad javljaju situacije koje su itekako teške. Jednom kad ih naučiš prihvaćati, bit će ti lakše.

5. Nesretna ljubav je itekako moguća
One prve ljubavi stvarno su super i zauvijek nam ostaju u sjećanju, ali nažalost uglavnom završavaju slomljenim srcem. Ne brini, to se neće događati samo tebi.

via GIPHY


6. Počinju ti rasti dlake - posvuda
Da, uz pubertet i odrastanje dolaze i te dosadne dlake kojih se toliko teško riješiti. One su rezultat promjene hormona koja nikoga neće zaobići, pa tako ni tebe. Morat ćemo te razočarati i reći ti da više NIKAD nećeš biti bez dlačica, a depilacije i brijanje postat će tvoja svakodnevica. Blaaah...

7. Trebaš početi čuvati svoje zdravlje
Sve navike koje stvoriš u pubertetu, ostaju ti zauvijek, a posljedice ćeš osjećati tek godinama kasnije. Pazi na svoje zdravlje, pokušaj se što više baviti sportom i posvetiti vrijeme samom/samoj sebi. Nemoj misliti da je okej pušiti, piti ili se nezdravo hraniti kad si mlad - jer nije, a posljedice ćeš vidjeti tek kad bude prekasno.

via GIPHY


8. Budi spreman/a na razočarenja
Razočarenja su sastavni dio života, ali tek u pubertetu počinjemo kužiti koliko su zapravo česta. Ovo ti sigurno nitko nije rekao, ali tijekom odrastanja mnogi će te ljudi razočarati, a neki od njih bit će i tvoji prijatelji, simpatija pa i roditelji.

9. Pazi se lažnih prijatelja
Lažne prijatelje srećemo tijekom cijelog života, a pogotovo u pubertetu. To je razdoblje kad upoznajemo različite ljude, s nekima se slažemo, a s nekima malo manje. I ti ćeš nekog nekoga (svjesno ili nesvjesno) iznevjeriti, ali to je život.

via GIPHY


10. Iskoristi svaku šansu koju dobiješ
Znamo da ovo zvuči kao totalni klišej, ali nikad nećeš biti mlađi/a nego što si danas. Zato iskoristi svaku priliku koju dobiješ, pjevaj, pleši, uživaj i nemoj brinuti o tome što će biti sutra. Tijekom odrastanja i sam/a ćeš skužiti da je važno da živiš punim plućima, bez obzira na probleme koji te ponekad mogu sustići na tvom putu.

11. Prvi seks je ttly neugodnjak
Zaboravi na sve što si vidio/la u tinejdžerskih filmovima ili serijama, prvi seks skoro NIKAD nije super iskustvo. Većina tinejdžera opisuje ga neugodnim i bolnim.

via GIPHY


12. Ne možeš promijeniti svoje roditelje
Kako odrastamo, tako se i naš odnos s roditeljima postepeno mijenja. Nekad se malo bolje slažemo s njima, a nekad osjećamo kao da nas nikako ne mogu razumjeti. Tijekom odrastanja shvatit ćeš da ih ne možeš promijeniti, ali se možeš prilagoditi njihovim očekivanjima kako bi vam bilo lakše.

Foto: Unsplash/Giphy

D.Š.

Pročitaj još:

ANKETA Najbolje rješenje ikad ili totalno glupo – treba li pubertet trajati od 10. do 24. godine?

Kada hormoni divljaju: 'Zbog puberteta sam stalno napaljena - jesam li zbog toga drolja?'

Zašto je pubertet skoro najteže razdoblje u životu

zanimljivosti odrastanje pubertet

Još vijesti