Menstrualne potrepštine

Svaka cura bi trebala poznavati svoje tijelo i znati neke stvari o menstruaciji i svačemu vezanom za nju. Ipak se to događa tebi, bitno je znati što je od svih informacija koje čuješ stvarno istina, a što je samo mit.

Svi vjerujemo u neke mitove, stvari za koje mislimo da su sigurno istina – dok nam netko ne pokaže da nisu. Između ostalog, puno cura vjeruje i u ove mitove o svojoj intimnoj higijeni. Od menstruacija do intimne njege općenito – ovih 9 stvari trebaš znati i trebaš znati da nisu točne, samo su se raširila vjerovanja o ovome. Ako još vjeruješ u nešto od ovoga, znanost će te razuvjeriti i tvrdi da ništa od ovoga nije istina i da su to sve samo mitovi u koje trebamo prestati vjerovati.

1.Menstruacije nam se usklađuju s drugim curama s kojima provodimo vrijeme
Sigurno si i ti nekada čula za ovaj mit. Ako živiš s drugim curama ili provodiš veći dio vremena s njim, vaše će se menstruacije uskladiti i imat ćete u isto vrijeme. Da, to se nekada zna dogoditi, ali potpuno SLUČAJNO. Znanstveno nikada nije potvrđeno da je ovo stvar i nikada nije znanost mogla potvrditi ovu teoriju.

2.Tako je svejedno kakvo donje rublje nosiš
Ili – uvijek je bolje ono skuplje donje rublje. Još jedna pogrešna informacija. Cijena nema veze s kvalitetom donjeg rublja. Na placu možeš nekada pronaći kvalitetnije rublje nego u fensi dućanu. I nije baš ni skroz svejedno kakvo donje rublje nosiš. Za tvoje intimno zdravlje je najbolje ako nosiš pamučno. Ono najbolje diše i najbolje upija, zbog čega ti onda iscjedak neće neugodno mirisati kada nosiš ovakvo rublje.

Higijena Higijenske navike koje svaka cura mora usvojiti prije nego odraste

3.Ne možeš se kupati u moru dok imaš mengu
Neke se cure boje ići kupati u rijeke, jezera, bazene, a pogotovo more kada imaju mengu. Ne, nećeš privući morskog psa! Bez problema se možeš ići kupati dok imaš mengu, samo trebaš staviti tampon i to je to. Nećeš tako dobiti nikakvu infekciju niti će za tobom u vodi ostajati krvavi trag. Ovo je dobro znati za ljeto.

4.Menstrualne čašice su bolja opcija za svakoga
Otkad su se pojavile menstrualne čašice puno se cura prebacilo na njih. Osim što su ekološki prihvatljivije, neki tvrde i da su im puno jednostavnije nego korištenje tampona i uložaka, a i jeftinija su opcija. I tako nagovaraju i druge da prijeđu na njih. Iako su nekome dobre, nisu uvijek za sve najbolja opcija. Za neke cure, zbog anatomije tijela, ovo nije bolja opcija i zapravo im je puno neugodnije i ne mogu nikako pronaći čašicu za sebe. Tako da ne, nisu uvijek bolja opcija za svakoga.

5.Tamponi su opasni za tvoje zdravlje i mogu se zaglaviti
Ako si čula strašne priče o tamponima, vjerojatnije je da nisu istina nego da jesu. Da, ako ne vadiš jedan tampon dulje vremena, može doći do opasnijih stvari za svoje zdravlje, ali ako mijenjaš tampon dovoljno često, ništa se neće dogoditi. Dobiti sindrom toksičnog šoka je jako rijetko stanje i nemaš se zašto brinuti. Tamponi nisu opasni, a ne mogu ni ostati zaglavljeni u tebi. Nemaš se ničega bojati i slobodno ih koristiš bez ikakvog straha.

6.Što uložak ima veću moć upijanja, to ćeš ga rjeđe morati mijenjati
Ako staviš noćni uložak koji ima veću moć upijanja, onda ga treba rjeđe mijenjati, a ako neki manji, dnevni, onda ga treba češće mijenjati. Da, ovaj s većom moć upijanja može izdržati dulje, ALI ne bi trebao. Bez obzira kakav uložak koristiš i koliko može upiti, trebala bi ga promijeniti svakih 4 do 8 sati. Osam sati je maksimum.

7.Dnevne uloške možeš koristiti svaki dan
Oni tanki dnevni ulošci koji nisu za dane kada imaš menstruaciju, već su za svaki dan, nije pametno nositi svaki dan. Iako su za to namijenjeni, doktori preporučuju da ti to ne postane praksa. U redu je staviti ga kada je to potrebno, ali ne svaki dan.

8.Ako imaš iscjedak – nešto ne valja
Sve ovisi koje je boje iscjedak. Samo zato što imaš iscjedak ne znači da nešto nije u redu jer to je NORMALNO imati. Iscjedak je zapravo način na koji se tvoja vagina čisti i na taj način izbacuje bakterije i mrtve stanice. Iscjedak je zapravo potreban za tvoje intimno zdravlje.

Dr. Jennifer Caudle Doktorica na TikToku otkrila koliko ljudi imaju loše higijenske navike: Ovih 5 dijelova tijela ne peru dovoljno

9.Higijenski je brijati dlačice dolje – tako će ti taj dio tijela biti čišći
Nije istina. To nema veza niti s higijenom niti s čistoćom. Ukoliko ne želiš brijati dlačice, ne moraš, ništa se neće dogoditi niti će to na bilo koji negativan način utjecati na tebe. Zapravo, one cure koje se briju ili skidaju dlačice s voskom, imaju veće šanse dobiti neku kožnu infekciju. Tako da je zapravo izostanak brijanja zdravija opcija.

Higijena higijenske navike Intimna higijena mitovi ženska intima što je istina a što mit je li istina

Još vijesti