Higijena

Nadamo se da sve ove stvari radiš već sada, ali ako i ne – nije nikada kasno za početi. Kada je tvoja higijena u pitanju, trebala bi biti ozbiljna i rigorozna po pitanju nekih stvari.

Uvijek se trudimo izgledati dobro i mirisati dobro, a temelj toga je i naša higijena. Nema tog parfema koji će sakriti neugodan miris ako se nisi istuširala nekoliko dana. Higijena nije samo redovito tuširanje i pranje zubi ujutro i prije spavanja, ona je puno više od toga. Neke najvažnije sitnice zaboravimo ponekad, a ne bi trebali. Kako odrastaš, tako postaješ sve više odgovorna sama za sebe. Zato moraš usvojiti i neke higijenske navike kojih ćeš se redovito držati od sada pa nadalje. Svaka cura mora početi raditi ove stvari prije nego odraste i pretvoriti ih u svoje navike. Ne radiš to za nikoga drugoga nego za sebe. Ovih 10 usvoji što prije ako već nisi!

1.Redovito mijenjaj ručnik koji koristiš za brisanje nakon tuširanja
Iako si se oprala i misliš da ručnik u koji se brišeš nakon tuširanja možeš koristiti dulje, to baš i nije slučaj. Iako nema logike, jer si čista kao suza nakon izlaska iz kade, ipak, ručnik s kojim se brišeš se zamaže i treba ga redovito mijenjati. Preporuča se dva puta tjedno.

2.Kada dođeš od negdje – operi ruke sa sapunom
Bila si u dućanu, vani u šetnji, na kavi, u školi, gdje god. Kada dođeš doma, trebala bi uvijek oprati ruke sa sapunom. Toliko prljavštine sakupiš na rukama vani da to ga nisi niti svjesna. I onda sigurno s tim istim rukama diraš lice. Naviku redovitog pranja ruku trebaš usvojiti. Nećemo ni spominjati obavezno pranje ruku nakon svakog odlaska na WC jer se nadamo da se to podrazumijeva.

3.Nikad se ne ide spavati sa šminkom na licu
Koliko god da je sati, skidanje šminke će ti uzeti nekoliko minuta. Ako ti se i ne da poslije oprati lice gelom za umivanje, barem ga umij običnom vodom. To je nešto što sigurno možeš napraviti. Koža sve pamti.

4.Kroz dan nekoliko puta promijeni uložak kada imaš mengu (svakih 4-6 sati)
Kada imaše mengu, trebala bi redovito mijenjati uložak ili tampon, što god da nosiš. Ovisno o tome koji ti je dan i koliko ti je menga obilna, to će ti pomoći odrediti koliko ga često mijenjati. Ipak, nekih 4-6 sati bi trebala promijeniti uložak. Osim što će početi zaudarati, nije ni zdravo za intimnu higijenu.

Menstrualni ulošci Greške koje radimo kada imamo mengu: Nemoj ovih 8 ponoviti i sljedeći put kad ti dođe

5.Zubi se peru dva puta na dan i to cca 3 minute
Ujutro i navečer se obavezno peru zubi i tu nema iznimke. I to ne 10 sekundi. Barem dvije ili tri minute, to je minimalno vremena koje trebaš uzeti za pravilno oprati zube. Nema ih potrebe prati nakon svakog obroka, to je pretjerano i toliko pranja može postati i štetno.

6.Redovito reži nokte na nogama
Iako ih dobar dio godine ne vidiš jer nosiš čarape, nemoj zaboraviti na njih. Održavanje noktiju urednima je također dio higijene. Kako nokte na nogama, tako i one na rukama. Pogotovo je ružno kada su nokti na nogama dugački. To je pokazatelj da se netko ne brige baš za sebe u higijenskom smislu.

7.Svaki se dan uzimaju čiste čarape i donje rublje
Neke se stvari moraju mijenjati svaki dan, a to su čarape i donje rublje. Grudnjak možeš nositi dulje od jednog dana, a koliko dugo, odredi s obzirom na to koliko se znojiš. Ipak, s čarapama i gaćama nema iznimke – svaki dan!

8.Prestati gristi nokte i diranje lica non stop
Osim što ne izgleda lijepo ako grizeš nokte, također to nije ni zdravo jer stavljaš u usta zamazane ruke. Bilo bi zapravo najbolje da ruke niti ne stavljaš na lice svako malo tijekom dana. Da ne diraš stalno lice, istiskuješ prištiće i sve ostalo što uključuje ruke na licu. Ruke nam diraju svašta kroz dan i nije pametno stalno ih stavljati na lice.

Šminkanje prije izlaska Neke stvari ne bi trebala posuđivati od frendice: 7 proizvoda koje nije pametno dijeliti s drugima

9.Poslje WC-a uvijek se briši od naprijed prema iza
Jedan savjet koji se redovito preporučuje curama da ga nauče je da se poslije WC-a brišu od naprijed prema iza. Nikada obrnuto jer tako postoji šansa da ćeš povući i različite bakterije na intimnu zonu.

10.Tuširanje je obavezno svaki dan
I za kraj, vjerojatno i najvažnija stvar koju i dalje puno ljudi ne prakticira. Tuširanje svaki dan je obavezno. Nema „samo ću se malo poprati“. Kada uđeš u teen godine pa nadalje, trebala bi se cijela istuširati svaki dan.

ženska higijena lekcije higijenske navike svaka cura mora znati obavezna higijena raditi svaki dan #zdravlje

Još vijesti