Zabrinuta djevojka

Riječi koje nekome izgovoriš mogu ostaviti puno veći utjecaj nego što ti misliš. Ti si nešto bubnula bez razmišljanja, možda to nisi ni mislila ozbiljno, ali osoba kojoj si to rekla može još danim razmišljati baš o tim riječima.

Svi ponekad ne razmišljamo o stvarima koje izgovaramo i komentarima koje dajemo. Kažemo nešto, a tek kasnije nam dođe do glave da možda nismo trebali. Riječi imaju puno veći utjecaj na ljude nego što bi to većina priznala. Kako nas zabole ružne riječi, tako s nama ostanu i one lijepe. Pa zar nije bolje reći nekome nešto lijepo, a ono ružno prešutjeti? Postoje situacije kada je bolje pregristi jezik nego izvaliti neku glupost koja drugoga može povrijediti. Pogotovo kada se radi o osobama i komentiranju njihovog mentalnog zdravlja. Ne znaš koliko je stvarno nekome teško i loše. Zato ti izdvajamo rečenice koje baš nikako ne bi trebala reći nekome tko se bori s depresijom, anksioznošću ili bilo kojom drugom mentalnom bolešću. Jednostavno je ružno i bezosjećajno reći ove stvari.

Slomljeno srce Laži koje nam govori naš mozak kada smo tužni: Zbog ovih 7 se osjećamo još gore i još tužnije

1.Ma nije ti ništa, to si ti samo umišljaš
Za mnoge, mentalne bolesti i dalje nisu nešto što postoji i kada netko kaže da ima anksioznost ili nešto slično, osoba misli da to netko samo izmišlja i da si umišlja da mu je nešto jer je to sada „popularno“. Nije na tebi da prosuđuješ je li nekome stvarno nešto ili ne, možeš samo toj osobi pružiti podršku umjesto da daješ ovakve komentare.

2.Sigurno nije baš tako strašno
Ne možeš znati koliko je nekome mentalno zdravlje stvarno loše i ovakvi komentari mogu biti baš ružni i bezosjećajni. Samo zato što se osoba čini kao da je okej, ne znači da stvarno i je okej. Ljudi koji uvijek imaju osmijeh na licu mogu zapravo imati itekako problema s depresijom.

3.Uvijek može gore
Nije baš u redu nečije probleme na ovaj način pokušati učiniti nevažnima. Jer upravo takav dojam odaješ s ovakvim komentarima. Ružno je i bespotrebno dati ovakav komentar.

4.Hajde, živni malo
Da je tako jednostavno i da se osoba može samo tako prebaciti, da može stisnuti prekidač, nitko ne bi bio depresivan ili imao problema s anksioznošću. Ipak je malo kompliciranije od toga i ne može se samo tako odjednom „živnuti“. Stvari tako ne funkcioniraju.

Napadaj panike Trikovi za smirivanje: Načini na koje si možeš pomoći kada imaš napadaj panike ili anksioznosti

5.Kako si dramatična
Ima i onih koji mentalne probleme smatraju dramatičnima i načinom na koji netko pokušava doći u centar pažnje. Naravno da je moguće da ima i takvih slučajeva, ali kada tako nešto kažeš osobi koja stvarno ima problema, to može samo pogoršati situaciju. Takvim komentarom nikada nećeš pomoći niti napraviti nešto dobro pa zašto ga onda uopće izreći.

6.A da si možda nađeš dečka?
Ima i onih koji misle da će veza riješiti sve probleme i da je razlog zašto netko ima problema upravo taj što nema nikoga. Veza ni dečko neće riješiti probleme s mentalnim zdravljem.

mentalno zdravlje anksioznost Depresija napadi panike rečenice ne reći bezosjećajne rečenice što ne reći

Još vijesti