Soba u jesenskom štihu

Kada si rasporediš obaveze i organiziraš se što raditi kada, bit ćeš brža s odrađivanjem zadataka, u ovom slučaju s čišćenjem i pospremanjem sobe – i onda ćeš odraditi sve što treba i imati i dalje dovoljno slobodnog vremena.

Kada imaš dobar plan, onda ćeš sve obavljati puno brže i imati više slobodnog vremena. Organizacija je bitna – u svemu, od učenja do pospremanja sobe. Sada ćemo ti pomoći organizirati se oko pospremanja i čišćenja sobe. Ovo je prostor u kojem sigurno provodiš najviše vremena, a da bi ti bilo ljepše i da bi bila motiviranija, nije loša ideja održavati sobu koliko toliko urednom. Znamo da čišćenje i pospremanje zvuči dosadno i da se to nikome ne da, ali možda će ti uz ovakav plan postati lakše to obavljati.

Spavaća soba Zašto je bolje imati malu sobu? Ovo je 7 prednosti koje imaš ako je i tvoja soba mala

Kada rasporediš obaveze po danima, tjednima ili mjesecima, nećeš imati toliko toga za raditi odjednom. Bolje svaki dan po malo potrošiti vremena na održavanje sobe čistom nego ju cijelu subotu ili nedjelju dovoditi u red. Pogledaj koje bi aktivnosti trebala odraditi svaki dan, koje jednom tjedno, a koje jednom mjesečno kako bi ti soba uvijek bila blistava bez da si potrošila sate na čišćenje. Imat ćeš i više vremena za uživanje!

 

 

Svaki dan

1.Posložiti krevet
Ujutro će ti trebati minuta ili dvije da ovo napraviš, a soba će ti zbog toga odmah izgledati urednije. Ovo je i motivirajuće za tebe, kako bi samoj sebi dala do znanja da je vrijeme za ustajanje i da nema vraćanja u krevet za pola sata.

2.Robu za pranje odnijeti u koš za zamazanu robu
Na kraju dana ili ujutro, kada ti je zgodnije, prođi po podu, stolicama i krevetu i pokupi svu odjeću koja je za pranje. Još nešto što će ti uzeti točno par minuta vremena ako radiš redovito svaki dan.

3.Robu koja je čista pospremiti u ormar
Odjeća koju si nosila, a koja nije za pranje, može navečer natrag u ormar. Ne ostaje na stolcu! Još jedna stvar koja će ti uzeti minimalno vremena ako ju radiš redovito svaki dan. Pospremiti majicu i hlače u ormar je zadatak koji ćeš odraditi u tren oka.

4.Iznijeti smeće
Papirnate maramice, papiri, kutija od keksi…jednom dnevno napravi krug po sobi i pokupi sve smeće te ga odnesi gdje pripada. Ovako se neće gomilati i soba ti neće početi zaudarati! Još jedan zadatak koji će ti uzeti par minuta.

5.Maknuti s poda stvari kojima tamo nije mjesto
Navečer nabrzaka makni s poda sve što tamo ne pripada. Bitno je samo da nisu na podu!

6.Odnijeti prljavo posuđe u kuhinju
Šalice, čaše, zdjelice ili tanjure pokupi prije spavanja i odnesi u kuhinju. Ovo je još jedna stvar zbog koje ti soba može početi zaudarati, a trebat će ti mrvica vremena da sve pokupiš i odneseš u sudoper.

kućanski poslovi Kućanski poslovi koje bi svaka mlada osoba trebala obavljati: Evo zašto je to važnije nego što mislite

Kada se zbroji vrijeme koje će ti trebati da odradiš svih ovih 6 zadataka u danu, to je maksimalno 10-15 minuta! Što je ništa! A soba će ti biti puno urednija i imat ćeš manje za pospremati.

Jednom tjedno

1.Pokupiti paukove mreže po kutovima sobe
Sigurno imaš doma „praškicu“ metlicu za čišćenje zidova i kutova. Jednom tjedno je dovoljno da ju uzmeš i prođeš njome po sobi.

2.Usisati pod
Usisati pod nije najzabavnija aktivnost, i da, ova će ti uzeti više vremena, ali to se mora odraditi BAREM jednom tjedno. Na podu se nakupi prašine, kose koja ti je ispala, različitog smeća ako si s cipelama ili tenisicama ušla unutra… Usisavanje jednom tjedno je obavezno.

3.Promijeniti posteljinu
Posteljinu se treba mijenjati češće nego što misliš, pogotovo ako imaš osjetljivu kožu ili kožu sklonu prištićima i aknama. Barem jastučnicu promijeni svaki tjedan, a ostatak možeš i svakih dva do tri tjedna, no jastučnica obavezno čista svakih 7 dana.

4.Posložiti opranu robu u ormar
Odjeća koja je oprana i ispeglana neka ide u ormar na svoje mjesto. Obavezno ju pospremi i nemoj čekati da se nagomila toliko da je imaš više vani nego u ormaru. Najbolje je odmah ju pospremiti kada ti ju mama donese u sobu.

5.Oprati pod
Nakon što si pod usisala, nije loša ideja odmah ga i oprati. Održat ćeš ga čistim na ovaj način, ali se i natjerati da redovito s njega pokupiš sve sitnice koje na podu ne trebaju biti. To je jednostavno još jedna od aktivnosti koje se moraju redovito raditi kako bi ti prostor bio čist.

6.Pospremiti radni stolić
Lako se na njemu napravi kaos! Zato uzmi jedan dan u tjednu kada ćeš ga pospremiti – idealno vikend pa da bude spreman za sljedeći tjedan.

Jednom mjesečno

1.Pospremiti ormar
Ukoliko si netko tko samo baci komad odjeće u ormar kada odluči da nešto ipak neće nositi, onda je ovo aktivnost koju ne smiješ preskočiti. Jednom mjesečno napravi veliko pospremanje ormara i svu odjeću posloži. Lakše ćeš se u njemu snalaziti i možda dobiješ inspiracije i za neke nove outfite.

Spavaća soba Jednostavan način kako sobi dati šarm – ukrasi zidove! 7 ideja što sve možeš staviti na njih

2.Prebrisati i pospremiti ormariće i police
Prašina. Obrišeš ju i za par dana je opet tamo. Iako se stalno vraća, to ne znači da ju baš nikada ne bi trebala maknuti. Jednom mjesečno prebriši SVE ormariće i police po sobi. Podigni stvari s njih i očisti i ispod. Vjerojatno bi tvojoj mami bilo drago da ovo radiš i češće, ali ako ti se ne da, i jednom mjesečno će biti dovoljno.

3.Oprati ogledalo ako ga imaš u sobi
Ukoliko u sobi imaš neko ogledalo, sjeti se jednom mjesečno i da njega prebrišeš i očistiš. Uzmi sredstvo za pranje stakla!

4.Oprati prozore
Nemoj čekati da prozori izgledaju toliko loše da kroz njih ne vidiš van. Kada ćeš ih svaki mjesec jednom prebrisati, neće nikada izgledati grozno zmazani! Nekada će se možda dogoditi i da ćeš ih morati i rjeđe oprati.

5.Izbaciti stvari koje ti ne trebaju ili s kojima nemaš gdje
Jednom mjesečno napravi i veliko pospremanje sobe kada ćeš izbaciti stvari koje ti ne trebaju. Sve ono što ti smeta – ili baci u smeće, daj nekome ili pospremi na tavan. Nemoj gomilati i gomilati stvari u sobi koje ti ne trebaju. Ukoliko ti pak sve trebaju, ali izgledaju neuredno, pogledaj na društvenim mrežama inspiraciju kako ih složiti u kutije ili organizatore da sve izgleda lijepo i uredno!

soba spavaća soba pospremanje sobe čišćenje sobe Plan Organizacija kako biti brzo gotova tjedni plan mjesečni plan uredna soba

Još vijesti