kućanski poslovi

Prošlo je vrijeme učenja, testova, zadaća, škola i dobrano ste zakoračili u ljetne praznike.

Vjerujemo kako su vam do sad roditelji izlazili u susret i „poštedili“ vas obavljanja kućanskih poslova, jer ste bili prenatrpani obvezama oko škole i drugih aktivnosti. No, praznici su tu, a vi realno imate neograničenog slobodnog vremena.

Stoga, iskoristite svoje slobodno vrijeme i pokušajte s kućanskim poslovima, koje su možda do sada, umjesto vas, obavljati roditelji. Donosimo vam popis osnovnih kućanskih poslova koje bi svaka mlada osoba trebala znati.

1. Čišćenje sobe

To je vaš osobni prostor, stoga je na vama da ga redovito održavate, što uključuje usisavanje, brisanje poda, prašine, stola i organizaciju stvari. Pa neće vam valjda mama organizirati raspored stvari pa da poslije ne znate gdje se što nalazi.

2. Korištenje kućanskih aparata i kuhinjskih uređaja

Morate znati upaliti perilicu suđa, perilicu rublja ili usisivač i koristiti ih na siguran način. Jednostavno nije ni smiješno ni pohvalno, ako npr. ne znate kako upaliti pećnicu ili kako si podgrijati nešto u mikrovalnoj.

3. Pranje i sušenje rublja

Iako perilice za pranje rublja imaju više postavki nego ikada prije, neka osnovna pravila poput npr. odvajanje svijetle od tamne odjeće – uvijek vrijede, usprkos naprednim programima pranja. Znate li čitati etikete na odjeći, sortirati rublje za pranje, znate li ga osušiti ili ispeglati? Ako još uvijek ne znate, ovo je ljeto pravo vrijeme da se okušate i u nečem novom.

4. Poslovi u kuhinji

Ne morate biti „masterchef“ u kuhinji, ali neke jednostavne obroke biste morali znati pripremiti, poput npr. skuhati tjesteninu, rižu, hrenovke barem, ispeći jaja ili napraviti salatu. Isto tako, ne možete se u vlastitom domu ponašati kao u restoranu i čekati da vam sve na stolu bude servirano, kao i da se poslije obroka možete samo dići i nonšalantno otići. Da, trebali biste i vi nekad počistiti stol, oprati suđe i naučiti osnovne vještine u kuhinji za normalno preživljavanje.

5. Održavanje higijene doma i pomoć u svim obiteljskim zadacima

Bilo da je u pitanju banalna stvar, od promjene žarulje ili neki veći zadatak, poput krečenja zidova, pranja prozora, ali nemojte biti lijeni i uključite se u sve zadatke koje vaša obitelj ima. Budite aktivni član kućanstva te pridonesite koliko je najviše u vašoj moći. Ne samo da ćete pomoći roditeljima, nego ćete i sami steći vještine koje vas neće naučiti niti u školi, niti igdje drugdje, već samo kod kuće, a koje su toliko potrebne za normalno funkcioniranje u životu. 

Možda živite u takvoj okolini da su vas razmazili i ne morate ništa od navedenog, jer vas realno nitko niti ne tjera niti ne potiče na obavljanje kućanskih poslova. Možda i sami mislite da vam to ne treba, jer imate druge koji podmetnu leđa umjesto vas.

No zašto je važno znati barem neke stvari, pokušat ćemo vam objasniti u nastavku.

1. Iselit ćete se iz vlastitog doma i prije nego što ste sanjali

Prvo napuštanje roditeljskog gnijezda može biti jako stresno, a kako vrijeme brzo prolazi i to će se dogoditi prije nego što ste mogli zamisliti. Ili ćete završiti u nekom drugom gradu zbog studiranja ili ćete se seliti zbog poslova ili nekog trećeg razloga, ali sa svojim roditeljima ili skrbnicima, ne ćete živjeti vječno. Ne naučite li danas osnovne i banalne stvari, poput pripremanja obroka ili pranja odjeće, jednog će vam dana nedostatak tih osnovnih vještina za preživljavanje predstavljati veliki problem. Zamislite koliko bi vam moglo biti teško dok budete pokušavali svladati fakultetske obveze, a u međuvremenu ćete se boriti i s onim osnovnim kućanskim poslovima, koje je velika većina ljudi usvojila odavno.

 

2. Naučit ćete se odgovornosti i osjećati samopouzdano

Naučit ćete se mnogim praktičnim vještinama koje će vam biti korisne u životu, kada ćete isključivo vi sami biti odgovorni za sebe. Preuzimanjem odgovornosti za redovito obavljanje kućanskih zadataka, počet ćete se osjećati samopouzdanije i zrelije, jer znate učiniti nešto i pobrinuti se za sebe.

3. Cijeniti ćete više roditelje i njihov trud

Kada ćete sami sudjelovati u kućanskim poslovima, bolje ćete razumjeti trud koji je potrebno uložiti za održavanje doma. Možda zvuči banalno, ali shvatit ćete da se ručak nije sam od sebe skuhao i postavio na stol. Shvatit ćete bolje kolika je umjetnost „žonglirati“ između svih obveza pa ćete naučiti i vještinu upravljanja vremenom, što je važna vještina za vanjski svijet.

 

 

 

kućanski poslovi za tinejdžere kućanski poslovi i mladi kućanski poslovi koje tinejdžeri moraju znati zašto je obavljanje kućanskih poslova važno zašto morate znati kućanske poslove

Još vijesti